Марин Льо Пен отказа подкрепа и на Саркози, и на Оланд

Марин Льо Пен

Лидерът на крайнодесния френски Национален фронт (НФ) Марин Льо Пен, която стигна до трето място на президентските избори, заяви, че на втория тур на вота на 6 май няма да гласува нито за кандидата на социалистите Франсоа Оланд, нито за сегашния десен президент Никола Саркози, предадоха световните агенции във вторник.

Отказът на Льо Пен да прелее дадените за нея близо 18 на сто от гласовете на французите към когото и да било от двамата претенденти бе заявен по време на ежегодния първомайски митинг на НФ в чест на католическата светица Жана д'Арк.

 

Лидерката на крайнодесните във Франция негласно призова поддръжниците си да направят същото като нея, след като обяви, че идната неделя ще гласува с празна бюлетина.

 

"Всеки от вас ще направи избора си по съвест и отговорност. Това е ваша основна гражданска свобода, която аз също упражнявам, затова няма да окажа нито доверие, нито подкрепа на никой от тези двама кандидати", каза тя на симпатизантите си.

 

Симпатизантите на Марин Льо Пен ще имат решаващ глас в предстоящия тур от изборите за държавен глава на Франция.

 

Пет дни преди балотажа двамата кандидати за президент Никола Саркози и Франсоа Оланд продължават битката за сърцата и умовете на френските работници, организирайки предизборни прояви, съвпадащи с Деня на труда, предаде ДПА във вторник.

 

Организираният от настоящия държавен глава в Париж митинг почти едновременно със синдикалните прояви му навлече критиките на левицата. Оланд предпочете да участва в предизборна проява в Ньовер вместо да остане в столицата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят