Марин Льо Пен подкрепи крайнодесните в Словакия

Марин Льо Пен

Ръководителката на френската крайнодясна партия Национален сбор Марин Льо Пен посети вчера Словакия, за да подкрепи местна крайна десница преди изборите за Европейски парламент този месец, предаде Франс прес.

Във вторник следва визита в Естония, където тя ще се опита да събере максимален брой депутати в бъдещата националистическа група, която разчита да формира в ЕП.

В края на миналия месец Марин Льо Пен предприе пътуване до Чехия, а в неделя протегна ръка на унгарския лидер популист Виктор Орбан и на управляващата в Полша консервативна националистическа партия "Право и справедливост".

"Идваме в сърцето на нашата Европа, свидна за сърцата ни, за да подкрепим нашия словашки съюзник - партия "Ние сме семейство" и нейния председател, моя скъп приятел Борис Колар", заяви лидерката на френската крайна десница на пресконференция в Братислава след среща на националистически партии от Европа.

Според прогнозите "Ние сме семейство", която има 11 депутати в парламента на Словакия, може да спечели едно място в Европейския парламент.

"Преживяваме исторически момент и всички признаци сочат, че сме в навечерието на голям политически обрат в Европа", каза Марин Льо Пен. Тя увери, че "концепцията за една Европа, отричаща правото на нациите да съществуват, авторитарната визия за един Европейски съюз, изживяван като затворнически, днес масово се отхвърлят от народите".

По думите ѝ значението на предстоящия вот "дори надхвърля строгите европейски рамки, защото се вписва в новото разделение между националисти и глобалисти - това естествено са икономически дебати, но също и в най-голяма степен политически", изтъкна Марин Льо Пен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?