Марин льо Пен поведе в проучванията във Франция

Марин льо Пен поведе в проучванията във Франция

Лидерката на крайнодясната партия "Национален фронт" Марин льо Пен за пръв път излезе начело в проучванията на общественото мнение за следващите президентски избори във Франция, съобщава "Файненшъл таймс".

Според проучване на института "Ифоп" Льо Пен би получила най-голяма подкрепа на първи тур на президентския вот, след нея се нарежда десноцентристкият бивш президент Никола Саркози, а сегашният държавен глава, социалистът Франсоа Оланд остава на трето място.

Марин льо Пен получава 26 процента подкрепа в проучването, което представлява нарастване на привържениците ѝ с 2 процентни пункта от април до сега. Саркози, който се очаква да обяви завръщането си на политическата сцена през септември, е получил 25 процента подкрепа, което обаче представлява спад на популярността му с 6 процентни пункта след началото на разследването за корупция, започнато срещу него в началото на юли.


"Национален фронт" е във възход, откакто Марин льо Пен пое лидерството от баща си Жан-Мари льо Пен през 2011 г., а през май партията излезе първа на изборите за Европейски парламент, припомня "Файненшъл таймс". Според изданието проблемите с правосъдието и вътрешните битки за лидерство пречат на десния "Съюз за народно движение" да се превърне в силна опозиция въпреки рекордно ниския рейтинг на социалистическия президент Оланд.

Президентските избори във Франция ще се състоят през 2017 г. Проучването на "Ифоп" не проверява какви биха били избирателните нагласи на евентуален балотаж, но аналитици твърдят, че в такъв случай гласоподавателите на традиционните партии биха се обединили зад кандидатурата на който и да е съперник на Льо Пен, както направиха през 2002 г., за да попречат на баща ѝ да стане президент на балотажа срещу Жак Ширак.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?