Марин Льо Пен притисната да връща кредита си от 9 млн. евро на руска банка

Марин льо Пен

Руската агенция за застраховане на влоговете иска френската партия "Национален фронт" да върне кредит от 9 млн. евро, получен руска банка, която впоследствие е фалирала, съобщи "Монд".

Тази новина идва в най-неподходящия момент за крайнодясната партия на Марин Льо Пен, която в момента търси пари от всевъзможни източници за финансиране на президентската кампания и парламентарните избори. Руската агенция е завела съдебен иск с искане да се изиска дългът по кредит от 9 млн. евро, който е бил предоставен на Марин льо Пен през септември 2014 г. от "Първа чешко-руска банка".

Лицензът на банката бе отнет в средата на 2016 г., след което агенцията по застраховане на депозитите е поела правата върху кредитното споразумение. На 26 декември административният орган съобщи, че е заведено съдебно дело за връщане на дълга, но не уточни кога точно ще започне то.

Възможно ли е Русия отново да помогне на френската крайна десница

Пари и как да ги намериш. Тези два въпроса от години мъчат крайнодесния кандидат за президент на Франция Марин льо Пен.

Сега, когато ковчежникът на нейния Национален фронт (НФ) заяви, че се търсят "навсякъде" 20 милиона евро, необходими за финансиране на предстоящите предизборни кампании, Льо Пен може да се обърне към Русия – отново.

Още

Френският в. "Монд" пише, че "Националният фронт", чийто лидер Марин Льо Пен ще се кандидатира за президент, е посрещнал новината с изумление. От партията твърдят, че до момента не са получавали никакво писмено искане за незабавно възстановяване на кредита. Има юридически проблеми, е коментирал пред "Монд" ковчежникът на "Националния фронт" Валеран дьо Сент Жуст. По думите му обаче "всичко е в ръцете на руското правителство" и няма никакви основания да се даде ход на делото.

След като публикацията излезе на сайта на "Монд", Сент-Жуст уточни пред изданието, че имал предвид не "руското правителство", а "Централната банка на Русия".

През ноември 2014 г., след разобличения в сайта Mediapart, крайнодясната партия призна, че се е обърнала за финансиране към Русия след като голям брой френски и европейски банки са ѝ отказали такова.

През април 2015 г. изтекоха разговори на представители на Кремъл и възниква въпросът за политическата мотивация на цялата финансова операция, тъй като стана известно, че Марин Льо Пен е трябвало да бъде "възнаградена" за подкрепата си към анексирането на Крим от Русия.

На 3 януари 2017 г. Марин Льо Пен заяви отново пред телевизия BFM-TV, че анексирането на Крим не е било "незаконно". Заради тази ѝ позиция на Марин Льо Пен бе наложена забрана да влиза в Украйна, съобщи в сряда украинското външно министерство.

По повод информациите във френски медии "Националният фронт" отрече, че търси ново финансиране в размер на 27 млн. евро. Партията взе 6 млн. евро заем от фонд Cotelec, който е контролиран от бащата на Марин - Жан-Мари Льо Пен.

Във вторник председателката на "Националния фронт" призна пред телевизия RMC, че търси още 6 млн. евро, за да осигури предизборната си кампания. "Приоритетна задача за мен е да намеря банка, каквато и да е – гватемалска или американска", е коментирала Марин Льо Пен пред тесен кръг съмишленици преди няколко седмици. Аз не се чувствам обвързана по никакъв начин към която и да е банка, освен да върна парите, е заявила тя.

Така Марин Льо Пен, която досега винаги е твърдяла, че руското финансиране не я прави зависима от Русия, се опитва да подготви общественото мнение за новия заем, откъдето и да е той, пише "Монд".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа