Марин льо Пен води в своя избирателен район на първия тур, партията й е разочарована

Марин льо Пен

Лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен излезе начело в своя избирателен район на вчерашния първи тур на парламентарните избори, показват официални частични резултати, цитирани от Ройтерс.

Льо Пен е получила малко над 44 процента от гласовете в политическата си крепост в Северна Франция. Втори в нейния избирателен район със 17 процента се нарежда кандидат на партия "Република напред" - резултат, който поставя Льо Пен в добри позиции за балотажа на 18 юни.

Оспорвана надпревара се очаква в един от избирателните райони на департамента Гар, където кандидатката на "Република напред" Мари Сара, бивша тореадорка, изостава след първия тур само с 48 гласа от досегашния депутат от Националния фронт Жилбер Колар.

Вицепрезидентът на Националния фронт Флориан Филипо призна разочарование от резултата на неговата партия, получила около 13 процента от гласовете на днешните избори.

"Понесохме, може би, разочарование от резултата и мисля, че платихме за слабата активност. Знаем, че когато има голям брой негласували, тези, които удържат най-добре, са управлявалите досега", отбеляза Филипо, призовавайки за всеобща мобилизация на втория тур.

Лидерката на Националния фронт Марин Льо Пен посочи от своя страна, цитирана от Ройтерс, че процентът на въздържалите се от гласуване е обезпокоителен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?