Марин помилвал дори престъпник с още невлязла в сила присъда

Убийци, осъдени на 20 г. затвор, след пощадата на вицепрезидента излизали на втората, четвъртата или десетата година

Ангел Марин, сн. БГНЕС

За десетте години като вицепрезидент Ангел Марин е помилвал 433 престъпници, повечето от които осъдени за убийство, кражби, наркотрафик и други тежки престъпления. Това показват данни в "Списъка на помилваните лица в периода 2002 г. – 2011 г.", цитирани от БГНЕС в сряда. В него има и тотални парадокси като издаден указ за помилване, преди присъдата на осъдения да е влязла в села, отбелязва агенцията.

От случаите на публикуваните с инициалите си осъдени и пощадени от Марин лица става ясно, че голяма част от частично помилваните излежаващи 20 или 15-годишни присъди за убийство престъпници са били излежали половината и дори по-малко от постановените от съдилищата години затвор, преди да получат вицепрезидентския указ за освобождаване.

 

Повечето случаи са сходни, но има някои фрапантни. Сред тях е освободен предсрочно след осем години зад решетките осъден на 18 г. затвор убиец, срещу когото седем месеца след помилването е постановена нова присъда – този път за кражба. Осъден през 2003 г. от гръцки съд на девет години затвор заради разпространение на наркотици и нелегален трафик през границата, чиято присъда влиза в сила през март 2007 г., е помилван от Марин само година по-късно.

 

Най-много от помилваните от доскорошния вицепрезидент осъдени за убийство са от затвора в Белене. Интересен е случаят на осъден за убийство на 20 години затвор мъж, чиято присъда обаче реално е действала само 10 месеца заради помилване. Жена от Сливенския затвор, която е осъдена на 15 години затвор за убийство на "баща или на майка, както и на рожден син или на рождена дъщеря", прекарва зад решетките само 4 години.

 

Няколко са случаите, при които жени с 10 или 15-годишни присъди заради убийства, са пуснати само след две или четири години благодарение на Марин.

 

Само два месеца пък лежал в затвора в Пазарджик мъж с тригодишна присъда заради причиняване на средна телесна повреда. Едва година и половина "на топло" в това заведение е прекарал и осъден на 12 години и половина заради убийство.

 

Най-впечатляващ обаче е случаят с осъден на 5 години затвор за разпространение на дрога мъж, чийто указ за помилване е издаден пет месеца преди да влезе в сила присъдата му и така не става ясно лежал ли е той в Пловдивския затвор.

 

Само 5 месеца след влизане в сила на 11–годишната присъда за наркотици частично помилван е и друг мъж. Също толкова време изкарал зад решетките и осъден на 10 години заради убийство обитател на Варненския затвор.

 

Ангел Марин е помилвал частично дори и мъж със 119-годишна присъда заради убийство, влязла в сила през 1995 г. Престъпникът обаче останал в Софийския затвор само 10 години.

 

БГНЕС коментира, че докато Ангел Марин е давал своята милост за престъпници, България търпеше сериозни критики от Брюксел именно заради проблемите си в правораздаването. Това е времето, когато институциите у нас се опитваха да отговорят на критериите за присъединяване на България към Европейския съюз. Критерии, които не бяха докрай изпълнени, и затова вече 5 години ЕС следи напредъка на страната ни чрез т. нар. механизъм за сътрудничество и проверка, посочва агенцията.

 

Доклади от ЕК по тази тема се очакват отново през месец февруари и в средата на годината.  

Споделяне

Още по темата

Още от България