Марин Райков и Ради Найденов все пак се връщат в София

Меглена Плугчиева напуска Швейцария и става посланик в Черна гора

Марин Райков, Ради Найденов

Посланиците Марин Райков и Ради Найденов все пак ще се върнат в София за неопределено време, преди да заминат за нови назначения. По неофициална информация Райков, който е бивш служебен премиер и досега оглавяваше българската дипломатическия мисия в Рим, е имал желание след приключването на настоящия му мандат да получи ново посланическо място в Лондон, но президентът Румен Радев е възразил. По същата логика – заради това, че е заемал правителствен пост – досегашният посланик в Германия Ради Найденов, който бе външен министър в назначения от президента служебен кабинет, също се очакваше незабавно да отпътува за следваща столица, но и той се прибира временно.

"Казусът" с Райков и Найденов бе сред спънките в преговорите между правителството и президента за новите посланици. Пак според неофициална информация тези разговори са били доста трудни, доказателство за което е времето, което отне процедурата по съгласуване.

Както става ясно, вече са договорени още петима нови посланици.

Меглена Плугчиева, която бе вицепремиер в кабинета "Станишев", напуска посолството в Берн, за да замени Младен Червеняков като посланик в Черна Гора.

Плугчиева се готвеше да стане посланик в Русия, но Румен Радев успя да наложи външнополитическия си секретар Атанас Кръстин. Сега за "компенсация" заминава за Черна гора, за където се твърдеше, че правителството е предложило правосъдния министър Цецка Цачева. Стигна се дотам, че управляващите официално опровергаха да са я предлагали.

Президентът обаче потвърди, че са постъпвали при него други имена, които е отхвърлял.

Сега държавният глава и кабинетът са стигнали до съгласие зам.-външният министър Тодор Стоянов да замени бившия служебен премиер Марин Райков като посланик в Италия, а постоянният секретар в МвнР Елена Шекерлетова ще бъде посланик в Германия на мястото на Ради Найденов, става ясно от информационната правна система на Министерския съвет.

Марин Райков и Ради Найденов на този етап се връщат в България, но не се очаква да се задържат дълго време тук.

Следващото одобрено назначение е на дипломата от кариерата Любомир Тодоров, който ще замени Христо Георгиев като посланик в Кипър.

Шефът на дирекция "Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС" Йордан Първанов пък ще замести Лъчезар Петков в Чехия.

Миналия месец правителството предложи на президента да назначи още 10 нови посланици, като почти всички от тях са дипломати от кариерата.

Най-любопитното назначение е на бившия политик от СДС, ДСБ и РЗС Димитър Абаджиев, който ще представя България в Саудитска Арабия.

Преговорите между президента Румен Радев и правителството продължават. Както винаги, процедурата по излъчване на новите посланици е съпътствана от слухове, интриги и спекулации.

Споделяне

Още по темата

Още от България