Марин Райков: Скандалът "Костинброд" спихна като суфле

Марин Райков и Росен Желязков Сн.БГНЕС

Скандалът с т.нар. "костинбродски бюлетини" спихна като суфле, коментира бившият служебен премиер Марин Райков пред журналисти във вторник, когато свидетелства по делото в Софийския градски съд (СГС) по делото за бюлетините, в което единственият подсъдим е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков.

Освен посланик Райков, като свидетел бе призован и бившият министър на правосъдието в първото служебно правителство Драгомир Йорданов, тъй като и двамата са имали ангажимент към организацията на предсрочните парламентарни избори през май 2013 г.

В деня за размисъл преди вота гръмна скандалът с надпечатани бюлетини в печатница "Мултипринт" в Костинброд, собственост на общински съветник от ГЕРБ. Новината за бюлетините, с които щял да бъде подменен вотът, бе разгласена от тогавашния директор и водещ в ТВ7, а днес партиен лидер и евродепутат Николай Бареков. Първоначалните изявления на прокуратурата засилиха внушението, че става дума за опит за сериозна манипулация на изборите, която обаче така и не бе доказана. След шумните разкрития последва едно единствено обвинение – към тогавашния главен секретар на МС, затова, че не е изпълнил служебните си задължения в периода 27 април – 12 май 2013 г., като с цел да набави облага за печатницата не е осъществил контрол върху служителите от отдел "Административна и регионална координация" към МС по отношение на задълженията на печатницата по сключения договор за печатане и доставка на бюлетини. Прокуратурата твърди, че с бездействието си Желязков е спестил производствени разходи на печатницата.

Пред съда Марин Райков коментира, че случилото се в деня за размисъл е било целенасочено, тъй като през цялото време се е търсел начин да бъде взривен изборният процес. Според Райков това се е виждало от изявления на политици, които са казвали около изборите, че ако не спечелят изборите, това означава, че вотът е опорочен. За бившия служебен премиер случилото се в констинбродската печатница в деня за размисъл е "изцяло мотивирано от политически съображения, за да бъде намерено предварително извинение за нарушаване на този ден", предаде БНР. Тези твърдения ще бъдат взети под внимание от съда.

"Нали помните преди година и половина имаше един скандал, с едни бюлетини, едни бомбастични пресконференции в деня за размисъл. Имаше едни обвинения за планирани манипулации с изборите. Някои дори използваха силни изрази като "опити за преврат". Този процес няма нищо общо с онзи скандал. Онзи скандал спихна като суфле и се трансформира в един процес за наличие или липса на контрол от страна на главния секретар на МС", коментира Райков пред журналисти.

"Откровено казано, няма да влизам в политически коментари, но всички видяхме, че пълното фиаско на политическия сценарий "Костинброд", това фиаско се състоя преди връщането на г-н Борисов на власт", каза Райков, но отказа да назове кои са институциите или хората, които са били в основата на скандала.

Досега показания по делото дадоха служители и шефове в печатницата в Костинброд, които обясняваха пред съда технологията, по която "Мултипринт" е печатала бюлетините за предсрочните парламентарни избори през 2013 г.

Противно на внушенията, че големият брой надтиражни бюлетини са били подготвени за подмяна на вота - опасност, която според разследващите е била предотвратена от акция на прокуратурата и ДАНС в деня за размисъл на 11 май м.г., свидетели по делото обясниха, че грижливо заснетите и показани от обвинението бюлетини са били т.нар. "технологичен брак" и с тях не е имало как да се гласува. Стотиците хиляди бюлетини в деня на акцията са били нахвърляни в стаи за технологичен брак, а после подредени и поставени в кашони, за да бъдат докарани в София.

За разпит са призовани и служители на дирекцията в Министерския съвет, която на предишните предсрочни парламентарни избори е отговаряла директно за организацията на изборния процес.

Споделяне

Още по темата

Още от България