Неточни данни от службите заблудили Комисията по досиетата

Марин Райков: Темата за ДС е част от чалгата на прехода

Зам.-министърът с картонче няма да бъде уволняван, освен ако не постъпят "автентични доказателства"

Марин Райков: Темата за ДС е част от чалгата на прехода

Служебният премиер Марин Райков няма да уволнява зам.-министъра на икономиката и енергетиката Божан Стоянов, който преди ден изненадващо бе осветен като агент на бившата Държавна сигурност, но при постъпването му в правителството е ползвана справка от 2008 г., според която не е. Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов обясни разминаването с неточни данни от службите, постъпили преди пет години. Самият Стоянов не отговори на въпроса сътрудничил ли е на ДС, а премиерът Райков обяви, че не приема дестабилизиране на администрацията чрез темата за досиетата.

Казусът предизвика вниманието поради заявлението на президента Росен Плевнелиев при назначаването на служебното правителство, в там няма да има хора с агентурно минало.

"Зам.-министър Божан Стоянов е проверяван през 2008 г. за принадлежност към Държавна сигурност и има документ, че данни за съпричастност няма. От 2008 г. нищо не се е променило в миналото на Стоянов. В архивния масив и в публично оповестените документи няма негово съгласие да сътрудничи, няма и данни за извършена каквато и да е дейност от него, няма и данни за заличаване на документи. Наличните единствено картонче и вписване в регистър попадат в друга хипотеза на Закона за досиетата", заяви служебният премиер в четвъртък.

"Споделям мнението, че изискванията за проверка за принадлежност към Държавна сигурност не могат да бъдат като свидетелствата за съдимост и да се актуализират през шест месеца, членовете на моето правителство нямат нужда от шестмесечна индулгенция", продължи Марин Райков.

Той посочи, че Божан Стоянов е назначен за зам.-министър именно въз основа на издадения документ през 2008 година. "Не мога да приема опитите тази тема да се използва за дестабилизиране на администрацията и си запазвам правото да си променя становището по този конкретен случай при наличие на автентични доказателства", подчерта Марин Райков.

Според него темата за принадлежност към бившата ДС е "част от чалгата на прехода".

Преди няколко дни поканих председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, за да му изкажа своите институционалната подкрепа за дейността на комисията, но и да му благодаря, че защити моето име и името на бившия премиер Сергей Станишев от поредния опит от манипулации, каза премиерът.

Службите не дали коректна информация за връзките на Божан Стоянов с ДС

Малко по-рано в четвъртък председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов обясни, че когато е правена проверката за принадлежност на Стоянов през 2008 г., архивите на различните ведомства не са били в комисията.

"Тогава чрез писмо бяхме уведомени, че липсват данни за такава принадлежност, докато при проверката 2013 г. бяха открити документи, доказващи точно обратното. За съжаление подобни случаи са много възможни", коментира Костадинов пред ТВ7.

Според него повечето служби не са постъпвали коректно и не са предоставяли коректна информация към комисията.

"Учудвам се защо Министерството на икономиката реагира така бурно, а не самият господин Божан Стоянов", добави Костадинов.

Членове на комисията не веднъж са коментирали, че е имало и много други подобни случаи.

Комисията обяви името на Стоянов на база документи от ръководил го щатен служител и регистрационна бланка, съдържащи се в лично дело, регистрационен дневник и картон.

Стоянов: Моята роля е да преструктурирам енергетиката

Президентът Плевнелиев не коментира казуса, препращайки към премиера Райков.

Самият Стоянов заяви единствено, че при влизането му в правителството му е бил зададен въпроса дали има агентурно минало и той е дал отговор.

Той отказа да коментира дали е бил агент от Държавна сигурност и дали премиерът Райков е информиран.

"Защо питате мен за това? Не мога да коментирам какво знае премиерът и какво не знае. Наистина не мога да коментирам в момента. Ще получите отговори на въпросите, които задавате, когато можем да ви отговорим", каза Стоянов.

"Моята роля е да преструктурирам енергетиката. Нека да се съсредоточим върху сериозните проблеми на енергетиката в момента”, каза още зам.-министърът, натоварен да отговоря за най-кризисния ресор в държавата към момента - енергийния.

В сряда Комисията по досиетата оповести резултатите от проверката за принадлежност към ДС на членовете на служебния кабинет, като освен премиера и вицепремиерите, бяха проверени и всички министри и заместник-министри. Оказа се, че единственият с досие от служебното правителство е именно Божан Стоянов. Псевдонимът му е бил "Младенов". Той е вербуван през 1988 г., когато е 25 – годишен. Божан Стоянов е сътрудничил на СГУ на МВР-V РУ- ДС. Документи, въз основа на които е установена принадлежността са от ръководил го щатен служител, рег. бланка, съдържащи се в лично дело IА-37117; рег. дневник; картон обр. 4. Графата за това кога е бил снет от отчет е празна. Комисията обаче разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Божан Стефанов Стоянов към органите по чл. 1 след 10.11.1989 г.

За да заеме поста зам.-министър, отговарящ за енергетиката, Божан Стоянов се завърна от САЩ, където работеше като финансист и консултант. Името му е познато на българската общественост като беше член на клуба “Българския Великден”, който стана банка-кадри за управлението на НДСВ. Стоянов беше управител на специално създаденото за приватизацията на "Булгартабак холдинг" дружество "Тобако кепитъл партнърс". Сделката тогава обаче пропадна заради съпротивата на ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?