Марио Драги: ЕС не бива да изпада в еуфория, кризата не е отминала

Упоритата борба с кризата трябва да продължи и да не се изпада в "излишен оптимизъм и дори еуфория", предупреди днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Драги участва в двудневната среща на европейските лидери в Брюксел, която приключи вчера, предаде БТА. Според изявленията на редица водещи европейски политици срещата е била "повратна" и Европейският съюз вече е излязъл от финансовата криза, продължила близо две години.

Френският президент Никола Саркози посочи: "Обръщаме страницата, финансовата криза

приключи, въпреки че икономическата криза все още продължава".

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой пък заяви, че "най-ниската точка на кризата вече е премината и сега от извънредни мерки за финансова стабилизация на ЕС се преминава

към изпълнение на стратегия за икономически растеж.

"В среда, в която бурята на финансовия пазар на еврозоната донякъде се успокои благодарение на приетия втори спасителен план за Гърция, лидерите на ЕС се опитват да убедят себе си и целия свят, че най-лошото вече е преминало", отбелязват европейски източници.

Според Марио Драги обаче "ситуацията, както и преди, остава неустойчива, а в редица страни от еврозоната положението все още е неясно". "Преждевременният оптимизъм" може да накара правителствата на някои страни от валутния съюз да се откажат да продължат изпълнението на политиката на строги икономии, посочва ръководителят на ЕЦБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?