Марио Драги: Паричната политика понякога изисква "изключителни мерки"

Президентът на ЕЦБ защити изкупуването на облигации на закъсали страни

Марио Драги: Паричната политика понякога изисква "изключителни мерки"

Паричната политика понякога изисква "изключителни мерки". Това заявява президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в обръщение, разпространено предварително в сряда от германския вестник "Цайт" и цитирано от БТА.

Същевременно Драги подчертава, че ръководената от него институция "винаги ще действа в рамките на правомощията си".

В интервюто той защитава намерението на ЕЦБ да възобнови програмата си за изкупуване на облигации на затънали в дълговата криза държави, за да успокои напрежението в еврозоната. Тези действия са критикувани остро от Германия и от централната банка на страната Бундесбанк.

Драги припомня дипломатично, че Германия, която се безпокои, че трябва винаги да плаща повече за затруднените си партньори, е изцяло заинтересована да не бъде изолирана и да улесни процеса на интеграция на региона, който е започнал. Произходът на успеха на Германия е дълбоката му интеграция в европейските и световни икономики, казва президентът на ЕЦБ.

За да продължи да просперира Германия трябва да остане котвата на една силна валута, в центъра на една зона на парична стабилност и в една динамична и конкурентна икономика на еврозоната, посочва Драги.

По думите му има начини да се поправи европейският валутен съюз без да се създава политическа федерация или Европейски съединени щати.

Европейските представители могат да предприемат не толкова драстични стъпки, като например по-стриктен централен контрол на националните разходи и по-строга проверка на банките, отбелязва Драги.

В началото на август ЕЦБ съобщи, че смята при нужда да предприеме извънредни мерки срещу кризата, по-специално чрез изкупуване на държавни дългови книжа на пазара. ЕЦБ "може да предприеме операции в необходимия мащаб на пазара за облигации, за да постигне целта си", заяви тогава Марио Драги, давайки знак на пазарите, че банката няма да остави лихвите по заемите на някои страни – по-специално Испания и Италия, да продължат да растат и да заплашват тяхното финансиране.

Според управителя на Бундесбанк Йенс Вайдман обаче разкритикува остро това намерение.

"Подобна политика наподобява според мен финансиране на държави чрез пускане на печатница за пари. В условията на демокрация би трябвало парламентите, а не централните банки, да вземат решение за подобно споделяне на рисковете", заяви той в интервю за списание "Шпигел".

Сега се очаква на 6 септември по време на месечната си пресконференция във Франкфурт след заседание на управителния съвет на ЕЦБ за определяне на водещите лихви Драги да изложи по-подробно намеренията за нови мерки за борба с кризата на суверенния дълг в еврозоната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа