Марио Драги пое властта в Италия; сега идва трудната част

Марио Драги

Едва ли надеждите, които италианците възлагат на Марио Драги, могат да бъдат по-големи. Но бившият шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ), който в събота положи клетва като нов премиер, ще срещне трудности, за да ги изпълни. Основната му задача ще бъде ефективното управление на тези над 200 милиарда евро (241 млн. долара), които Италия очаква от фонда на Европейския съюз за възстановяване, както и да гарантира плавен напредък на кампанията за ваксинация срещу Covid-19.

Драги има няколко предимства. Той идва на власт с едно от най-големите мнозинства за което и да било правителство в следвоенната история на Италия, има огромен международен престиж и рейтинг на одобрение 71 на сто според публикувано тази седмица проучване. Обаче голямата парламентарна подкрепа може да бъде и проблем. Той ще трябва да ръководи неудобна коалиция, съставена от партии от ляво до дясно, вкл. традиционно непримирими противници като "Движението 5 звезди" и "Напред, Италия!" на Силвио Белускони, а също дясната Лига и левоцентристката Демократическа партия.

Джовани Орсина, ректор на Свободния международен университет за социални изследвания (ЛУИСС) в Рим, каза, че популярността и доверието към Драги ще му осигурят лесен път в началото. "Партийната система е трудна за управление, но с престижа си Драги може да ги затрудни да му пречат", каза той.

Партийните пазарлъци за постове в кабинета обикновено са централната част от формирането на италианско правителство, но Драги обяви в петък своя министерски екип без видими преговори или съпротива от коалиционните партии. Изборът му обаче няма да удовлетвори всички, така че може би е само въпрос на време да се появят възмущение и недоволство.

ПЛАН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Първата работа на Драги ще е да пренапише плана за възстановяване на Италия, който до април трябва да бъде представен на Европейската комисия, за да бъде получено крайно необходимото финансиране за възраждане на изпадналата в рецесия икономика. Комисията ще изплаща парите на траншове в зависимост от това как правителството постига целите и изпълнява критериите.

Предишното правителство на Джузепе Конте бе свалено отчасти заради спорове как да бъде изработен планът и какви проекти да включва той, така че Драги ще иска бързо да сложи отпечатъка на своя авторитет върху ревизираната версия. Италия има печално известна практика в усвояването на еврофондовете и в извършването на продуктивни инвестиции в своята икономика, като проектите често попадат под възбрани или са обект на разследвания за корупция. "Трябва да ускорим процедурите. Немислимо е да постигнем нужното при мудността на нашата бюрокрация", каза скоро след своето номиниране Енрико Джованини, новият министър на Драги за инфраструктурата и транспорта.

За премиера няма да е лесно да преодолее тези дълбоко вкоренени проблеми, но изявите му в миналото като италиански финансов министър, управител на централната банка ( "Банка д'Италия") и на ЕЦБ показват, че той може да действа решително и резултатно. Като финансов министър той си спечели прозвището "Супер Марио" заради шеметните си действия в ръководството на приватизацията и ролята му за подготовката на Италия за монетарния съюз. След период в "Голдман Сакс" в Лондон той реорганизира "Банка д'Италия", като намали нейните клонове, преди да спечели международни овации в ЕЦБ, където му отдават заслуги за спасяване на еврото чрез програмата на банката за изкупуване на активи.

"Драги е показал, че може да бъде велик новатор и ефективно да ръководи комплекс от организации като "Банка д'Италия" и евросистемата от централни банки", каза Анджело Балиони, професор по икономика в миланския Католически университет.

КРЕАТИВНО РАЗРУШЕНИЕ

Освен от плана за възстановяване анализаторите търсят указания и от това какво ще предприеме Драги за широки реформи в хронично мудната италианска икономика. Няколко признака може да бъдат открити в доклада от декември на оглавяваната от него работна група на Г-30, в който се отправя призив за спиране на държавната помощ за фирмите, чиято съдба бе подпечатана от Covid-19. Докладът призовава за "известно количество "креативно разрушение", като някои фирми западат или се закриват, а нови се откриват и някои работници трябва да се прехвърлят между компании и сектори".

Възстановяването на икономиката ще бъде тясно свързано с ваксинацията и развитието на пандемията. "Локдаунът не може да продължава вечно и ваксините са единственият начин за намаляване на разходите за здравеопазване, защото болните хора струват пари", каза изтъкнатият италиански вирусолог Фабрицио Преляско.

На този фронт Драги е наследил като цяло позитивна ситуация. Настоящото ниво на инфекции е стабилно и натискът върху болниците е относително поносим. След първоначалните проблеми заради недостига в доставките ваксинационната кампания в Италия върви гладко - досега близо 80 на сто от получените дози са били поставени на пациенти. Независимо от това за Драги няма място за самодоволство и той може да се изправи пред проблеми в справянето с честите спорове между централното правителство и влиятелните управители на 20-те области в Италия, които имат главната дума за здравната политика.

Икономистът Тито Боери, бивш шеф на държавната пенсионна система, прикани Драги да си възвърне контрола върху здравеопазването. "Ваксинацията изисква безпрецедентни усилия. Нужна е решителност и организационна структура, която до голяма степен трябва да бъде централизирана", каза Боери.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?