Марио Драги приветства договорката за общия бюджет на еврозоната

Марио Драги

Дългоочакваното споразумение между Германия и Франция за общ бюджет на еврозоната бе приветствано от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

Той обяви, че "това е окуражителна стъпка, която трябва да бъде приветствана".

Във вторник Германия и Франция постигнаха споразумение за общ бюджет на еврозоната. Това се случи десетина дни преди Европейския съвет в края на юни, който ще разгледа предложенията за бъдещето на пространството на общата валута.

Париж и Берлин искат да бъде създаден общ бюджет за еврозоната в перспективата на 2021 година, чиято цел да бъде по-добра защита от кризи, обявиха във вторник вечерта лидерите на двете страни, цитирани от Франс прес.

"Ние се ангажираме с един бюджет за еврозоната", заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция в Берлин с френския президент Еманюел Макрон.

От дълго време Макрон настояваше за изграждането на такъв механизъм за солидарност и стабилност за 19-те страни членки на еврозоната.

Този бюджет, в който ще има "разходи и приходи", би могъл да бъде създаден през 2021 година, при условие че проектът бъде одобрен от останалите 17 страни от еврозоната, уточни френският държавен глава.

Бюджетът би могъл да се захранва от национални вноски или от бюджета на ЕС, допълни Меркел.

И двамата ръководители обаче не споменаха конкретна сума за този бюджет, посочва АФП.

Макрон отдавна настоява за такъв бюджет, който да бъде няколко процента от брутния вътрешен продукт, а това означава стотици милиарди евро - сума която Германия досега отхвърляше, отбеляза Франс прес. Последно се говореше, че Берлин настоява за малък бюджет от порядъка на десетки милиарди евро.

Договорката между Берлин и Париж обаче има и противници.

Тя не се хареса на дясното крило на консерваторите на Ангела Меркел и разпали и без това тлеещото напрежение в правителството, информираха германските медии, цитирани от Франс прес.

Баварският Християнсоциален съюз (ХСС), съюзник на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Меркел, иска да бъде свикана среща, в която да участват членове на правителството и други представители на водещите партии. Те ще трябва да дискутират в детайли решенията, взети във вторник в Мезеберг, където имаше заседание на представители на френското и германското правителство. Това съобщиха популярният вестник "Билд" и левоцентристкият всекидневник "Зюддойче цайтунг".

"Винаги сме било много скептични за бюджета на еврозоната", каза председателят на баварското правителство Маркус Зьодер пред "Зюддойче цайтунг", като предвиди, че този бюджет би могъл да заплаши стабилността на единната валута.

"Това трябва да бъде изяснено точно", добавя той.

Германия винаги се е страхувала, че един такъв бюджет ще окуражи "съюз на трансферите", принуждавайки "добродетелните" страни да плащат за страни, които водят "по-либералната" политика на страни като Италия и Испания.

Споделяне

Още от Бизнес