Марио Монти опроверга публикации, че може да оглави еврогрупата

Италианският премиер Марио Монти изключи възможността да поеме от люксембургския си колега Жан-Клод Юнкер ръководството на еврогрупата - групата на финансовите министри на държавите от еврозоната, съобщи ДПА.

 

"Мислите ли, че един италиански министър-председател ще може на този етап да се заеме с друга задача?", запита реторично Монти на съвместна пресконференция в Рим с германския канцлер Ангела Меркел. Той направи това като коментар на публикации в медиите, че ще заеме поста.

 

Монти окачестви като "чест за Италия" твърденията в новинарските емисии, че той може да оглави еврогрупата.

 

На същата пресконференция италианският пръв министър констатира, че "най-острата фаза от кризата изглежда е преминала", но подчерта, че засега няма основания за отпускане. "Италия все още не е преодоляла извънредната ситуация,"призна Монти, имайки предвид съмненията в кредитоспособността на неговата страна и останалите ѝ икономически неволи.

Меркел похвали Монти за "смелите реформи" на неговото правителство за оздравяване на италианските финанси. Съгласявайки се с него, че най-лошото е преминало, тя предупреди, че "всяка държава от ЕС трябва да положи усилия", като подчерта, че "стабилността на една държава означава стабилност на всички страни от ЕС".

 

"Европейският съюз трябва да се защитава от конкуренцията на бързоразвиващите се икономики," добави Меркел. "Европа трябва да създаде "истински общ пазар", насочен към инвестиции в инфраструктурата и сектора на услугите и да гарантира по-голяма "мобилност" на пазара на труда", добави канцлерът. Тя заяви, че за да постигне това, ЕС трябва да укрепи институциите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?