Марио Монти: Разполагаме със седмица, за да спасим еврозоната

Италианският премиер Марио Монти, германският канцлер Ангела Меркел, премиерът на Испания Мариано Рахой и френският президент Франсоа Оланд (в гръб)

Италианският премиер Марио Монти предупреди за катастрофални последици от евентуален провал на срещата на върха на лидерите от ЕС следващата седмица, като описа потенциална "спирала на смъртта", чиито последици ще станат повече политически, отколкото икономически. Това съобщава в петък "Гардиън", като се позовава на интервю на Монти, дадено за група водещи европейски вестници.

Италианският премиер казва, че без успешен изход от срещата на върха ще има прогресивно нарастващи спекулативни атаки срещу отделни страни, тормозещи особено по-слабите. Атаките ще бъдат фокусирани не само върху онези страни, които не са успели да изпълнят изискванията на ЕС, но и срещу такива като Италия, които по думите му са спазили правилата, но са наследили от миналато висок дълг.

Описвайки последиците от провал на консултациите, Монти заявява, че предвид пълзящата икономическа парализа, разочарованието от Европа в обществото ще нараства, създавайки порочен кръг. За да излезем в добра форма от тази криза на еврозоната и на европейската икономика, е необходима още по-голяма интеграция, казва Монти.

Но ако срещата на върха не успее да реши проблемите бързо, не само общественото мнение, но и мнението на правителствата и парламентите ще се обърне срещу по-голямата интеграция, предупреждава той. Монти вижда наченки на този процес дори в италианския парламент, който традиционно е проевропейски, а вече не е.

Премиерът направи изявлението броени часове след като неговият предшестевник Силвио Берлускони призна, че партията му е загубила доверието на обществото и избирателите заради подкрепата си за непопулярните бюджетни мерки на правителството на Монти и за първи път открито заговори за изборнита предимства, които тя би могла да извлече, ако саботира кабинета от технократи на Монти, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА.

Монти разкрива, че лидерите на водещите страни от еврозоната работят върху план, предназначен да спре разпространяването на дълговата зараза, същевременно задоволявайки отказа на Германия да разреши финансова безотговорност. Планът, подчерта той, е един от абосютно необходимите резултати от срещата на върха идната седмица.

Италианският лидер ще разговаря в петък в Рим с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и испанския премиер Мариано Рахой с надеждата, че големите читири страни от еврозоната могат да прокарат пътя към успеха на срещата следващата седмица. Очаква се днес Испания официално да отправи молба за подкрепа на нейните закъсали банки.

Същевременно Международният валутен фонд призова еврозоната да предоставя помощта директно на затруднените европейски банки, а не чрез правителствата, и Европейската централна банка - да намали лихвите, като предупреди, че бъдещето на общата валута е застрашено, съобщи "Ройтерс".

Твърдото послание на управляващия директор на фонда Кристин Лагард, отправено по време на срещата на финансовите министри от еврозоната в четвъртък в Люксембург, ще засили допълнително натиска за намиране на единен подход за решаване на проблемите на затруднените банки като тези в Испания.

"Решително и силно действие за завършване на европейския валутен съюз трябва да бъде потвърдено, за да се върне доверието", заяви Лагард и добави, че в момента под въпрос е жизнеспособността на европейската валутна система.

Лагард спомена плана за издаване на общо гарантиран дълг на еврозоната, както и необходимостта от по-централизиран икономически контрол в 17-те страни, които използват еврото.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?