Марио Монти започна предизборната си кампания

Марио Монти

Италианският премиер в оставка Марио Монти обеща в началото на предизборната кампания да намали данъците и да подсили икономическия растеж през втория си премиерски мандат, предаде Ройтерс в сряда.

Бившият еврокомисар Монти бе назначен през ноември 2011 г. за министър-председател на десноцентристко правителство от експерти, със задачата да спаси Италия от финансова криза след оставката на предишния премиер Силвио Берлускони. През декември 2012 г.. партията "Народ на свободата" на Берлускони оттегли подкрепата си за кабинета и Монти подаде оставка на 21 декември, два месеца преди планираното.

В петък Марио Монти се отказа от възможността да оглави десноцентристка коалиция и реши да застане начело на центристки съюз за участие в парламентарните избори на 24 и 25 февруари 2013 г. Блокът на Монти ще има за съперници Демократическата партия отляво и "Народ на свободата" отдясно. Предизборните анкети в Италия сочат, че коалицията на Марио Монти би спечелила до 16 на сто от гласовете през февруари, което означава, че конкурентите ѝ няма да могат да се сдобият с мнозинство, но и че Монти няма да може да управлява сам.

В едночасово интервю по италианско радио Марио Монти заяви, че в страната трябва да бъдат намалени подоходните и корпоративните данъци, като бъдат съкратени разходите. Премиерът в оставка отправи критики към Берлускони и каза, че е изумен от неговото "нелогично" поведение да премине от похвали към правителството към нападки срещу него. "Надявам се избирателите да са по-малко смутени от мен", каза Марио Монти.

Седемдесет и шест годишният Берлускони обвиняваше Монти, че изпълнява разпорежданията на германския канцлер Ангела Меркел, но същевременно му предлагаше да оглави десноцентристката предизборна коалиция, припомня Ройтерс.

В радиоинтервюто днес Марио Монти за пръв път отправи критики към лидера на левоцентристите Пиерлуиджи Берсани, заявявайки, че неговата Демократическа партия и съюзниците ѝ са прекалено близки до позициите на профсъюзите да се запазват работните места, а не да се създават нови.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?