Марио Николов и върховен съдия спипани на тайна вечеря

Бившият член на ВСС Петър Стоянов се среща с подсъдимия по "САПАРД" , след като е решил дело в полза на брат му

Съдията (вляво) вечеря с бизнесмена (вдясно), снимка "Капитал"

Подсъдимият по делото "САПАРД" бизнесмен Марио Николов и съдията от Върховния административен съд (ВАС) Петър Стоянов бяха засечени в четвъртък вечерта да вечерят заедно в гръцки ресторант в столичния квартал "Белите брези", съобщи в петък "Капитал".

В края на миналата година Петър Стоянов е бил докладчик по дело с фирмата, свързана с брата на Марио Николов Петър. "Лидерпак" е водила дело срещу "Агенция Митници" за пропуснати ползи. Петър Стоянов отсъжда в полза на фирмата , свързана с брата на сътрапезника си обезщетение в размер на 561 094 лв., които трябва да се платят от митниците.

Петър Стоянов отменя решението на Административен съд-София град, който няколко месеца по-рано е отхвърлил иска на "Лидерпак" като неоснователен.

Казусът е от 2006 година. Тогава Агенция "Митници" е задържала във Варна контейнери със соев протеин, идващ от Китай. Агенцията смята, че фирмата не е изпълнила задълженията си по закон и решава да продаде продуктите. "Лидерпак" твърди, че е претърпяла пропуснати ползи от продажбата.

Потърсен за коментар от "Капитал" Петър Стоянов първо казва, че не познава Марио Николов, освен от медиите. От медията обаче му казват, че имат снимка как той вечеря с бизнесмена. Отговорът е следният: "Не съм нито от хората в това, нито от хората, които му решават нещата, нито съм в състояние, нито мога да таковам".

После Стоянов се обърква и за "Лидерпак". Той първо обяснява, че фирмата не му говори нищо, но после признава, че може би е бил съдия по дело на фирмата.

"Изобщо не съм виждал брат му (на Марио Николов-бел.ред.), нямам понятие", казва върховният съдия.

Следва нов въпрос дали познава Марио Николов, а Петър Стоянов започва да си спомня: "Този човек не ми е никакъв. Не го познавам така отблизо. Иначе го знам, да. От много години".

Отговорът на въпроса "А вчера вечеряли ли сте заедно?" е: "Вчера… о не. Вчера не. Кога беше… веднъж съвсем случайно го бях срещнал, но вчера не". След това се сеща, че може би става дума за "едно заведение на Дойран".

Според "Капитал" Марио Николов и съдия Петър Стоянов са снимани да вечерят с октопод и бяло вино в гърцкия ресторант "Yamas" на ул. "Дойран" 15 в квартал "Белите брези". Двамата са се настанили в крайното дясно сепаре от входа на ресторанта, точно под телевизора, докато започваше мачът между Лудогорец и Валенсия.

Сепарето в гръцкия ресторант е отделено с бял параван от останалите маси и е единственото място, което няма витрина към улицата. Марио Николов е бил седнал с гръб към стената, а съдията точно срещу него на маса за двама в полупразния ресторант.

Ден по-рано Върховният касационен съд възобнови по искане на прокуратурата делото за пране на пари, по което Марио Николов е обвиняем.

Съдия Петър Стоянов стана един от примерите за безпринципните решения  на Висшия съдебен съвет за командироване на магистрати. Той беше член на предишния състав на кадровия орган на съдебната власт и след изтичането на мандата трябваше да се върне като съдия във Военноапелативния съд. Съдия Петър Стоянов обаче не се върнат там, а бе командирован като съдия във ВАС, въпреки липсата на опит в административното право.

Споделяне

Още по темата

Още от България