Марио Николов разследван и за натиск върху свидетел

Марио Николов разследван и за натиск върху свидетел
Близкият до БСП бизнесмен Марио Николов се оказа в центъра на нов скандал, след като швейцарският гражданин Корнел Хьогер уведоми властите, че българинът му се е обаждал с предложение да не свидетелства срещу него. От държавното обвинение дадоха противоречива информация. Първо Андрей Адреев, който е прокурор по делото срещу Николов за източването на 7.5 млн. евро по САПАРД, заяви, че срещу Николов вече е образувано дело за натиск върху свидетел.

Малко по-късно обаче от Софийската районна прокуратура съобщиха, че досъдебното производство се води срещу неизвестен извършител, защото все още не е сигурно дали наистина Николов е звънял или някой, който се е представил за него.

Корнел Хьогер първо е уведомил швейцарската прокуратура за случая, а оттам са предоставили информацията на МВР.

Висшият съдебен съвет се включи, като публикува резултатите от проверката си за развитието на съдебния процес срещу Николов. Досега той е обвиняем освен за САПАРД и за "пране" на пари. По първото дело обвиняеми са още съпругата му Мариана и други седем души (Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Ана Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева).

По делото за "пране" на пари обвиняеми са бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков и още няколко души. Срещу всички тях са повдигнати обвинения, че са "изпрали" около 14 милиона лева, придобити по програмата САПАРД чрез фалшиви документи за фиктивен внос на нови машини.

Проверката на делото САПАРД показва, че има "неоправдано забавяне в съдебната фаза". Въпреки това проверяващата комисия във ВСС не намира виновни за това и обявява, че всички страни в процеса са действали в рамките на закона.

Делото е отлагано общо 14 пъти досега като при 10 от случаите е било заради адвокатите и подсъдимите. Всеки един от осемте подсъдими е използвал законовите възможности за отлагане на делото. Най-често с изкарване на болнични листове или заради ангажираност на адвокатите.

Делото за източването на САПАРД за пореден път показа и дефектите в системата за призоваване на свидетели. Някои от тях са използвали и нередовни болнични листове. Според ВСС съдебният състав е действал адекватно, насрочвал е заседанията в срок, но се препоръчва по-стриктна проверка на болничните листове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?