Марио Николов се оплака от прокурорски пиар за негова сметка

Марио Николов се оплака от прокурорски пиар за негова сметка

Подсъдимият за източването на САПАРД Марио Николов в понеделник отрече да е притискал швейцареца Корнел Хьогер и обвини прокуратурата, че си прави пиар. В същото време по делото за злоупотреби по европрограмата се яви поредният свидетел, който не потвърди обвинителната теза и дори определи предприятието на Николов като "най-доброто на Балканския полуостров".

Преди десетина дни стана ясно,че швейцарецът е уведомил властите, че близкият до социалистическата партия Николов му се е обаждал с "предложение" да не дава показания по делото. "Под клетва мога да кажа, че не съм се чувал с Хьогер", каза Николов. Информацията, че бизнесменът е притискал Хьогер дойде от Висшия съдебен съвет, а след това бе потвърдена и от прокуратурата.

"По-добре да няма никакъв пи ар, отколкото да има лош пи ар. Аз съм обект на един такъв пи ар, който се отразява зле както на мен като човек, така и на бизнеса"0, коментира Николов поредното разследване срещу себе си.

Прокурорът по делото Андрей Андреев отвърна, че ако има пи ар, той е на швейцарската прокуратура, тъй като тя е подала сигнала до българските власти.

Освен за източването на 14 милиона лева от САПАРД по друго дело Николов е подсъдим и за "изпирането" на парите. По второто дело пред съда отговаря и пернишкият бизнесмен Людмил Стойков, който е спонсор на президента Първанов.

От четиримата призовани свидетели за заседанието по делото САПАРД се яви само един – Шабан Моллов, който е инспектор от ДВСК. Той е бил назначен да контролира предприятието "Еврофриго".

Според обвинението, в периода 2002-2005 г. като организирана престъпна група чрез използване на документи с невярно съдържание Николов и още няколко лица, сред които и съпругата му, са получили субсидии по програма САПАРД за около 14 милиона лева. Това е станало, като стари месопреработвателни машини са били представяни за нови.

Моллов обясни, че е бил "свидетел на машините", когато те са били купени "чисто нови". По думите му, ако техниката е била стара, тя е щяла да даде дефекти още на втората година, а вече седем години работи безотказно. "Няма как на една ръждясала машина да се сложи електроника", продължи свидетелят и уточни, че техниката била много модерна и елиминирала човешкия фактор.

В показанията си пред съда свидетелят отдели време и за реклама на предприятието, като увери съда, че когато си купувал продукти от "Еврофриго" може да бъде сигурен в тяхното изрядно качество.

Моллов не пожела да коментира полицейската акция в предприятието, предшествала делото. Обясни обаче, че тя е проведена в "много неприятен момент", защото предстояла проверка от ЕК и униформените са "влизали, блъскали, тряскали".

По време на разпита си пред съда държавният служител говореше за работата на прездприятието сякаш е бил на заплата в него: "Сега ни предстои трета мисия от ЕК и съм уверен, че ще се справим много добре".

Съдът нареди неявилите се свидетели да бъдат доведени за следващото заседание принудително и ги глоби с по 500 лева.

Българските свидетели по делото засега не подкрепят тезата на прокуратурата. Обвинението обаче разчита на показанията на двама германски граждани, които вече бяха осъдени по аферата "САПАРД".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?