Марио Николов в мрежи за ДДС измами

Марио Николов в мрежи за ДДС измами

Предстои повдигане на обвинение за източване на ДДС срещу нова "мрежа" от фирми, в които се среща името на обвиняемия за злоупотреби по САПАРД бизнесмен Марио Николов, съобщи пред Mediapool в сряда наблюдаващият прокурор по делото Пламен Панайотов. Този път казусът касае поточни линии за обработка на месо и производство на колбаси.

Те са открити в складовете на месокомбинат "Родопа - Шумен" при данъчна ревизия на пловдивските данъчни служби през 2007 г., но проверките установяват, че без да са напускали страната, машините са изминали по документи значителен път по света. "Странстванията" на съоръженията и фиктивното теглене на ДДС по пътя са потвърдени и от НАП-София, както и счетоводни експертизи, поискани от държавното обвинение.

Всичко започва в началото на 1990-те години, когато все още държавното дружество "Родопа" поръчва от САЩ поточните линии. Те пристигат в България години по-късно, когато дружеството вече е приватизирано. Цената им в началото е малко над 100 000 долара. Частните собственици обаче ги преоценяват на 40 милиона лева и на тази стойност ги "продават" на друга фирма, след което съответно получават от държавата ДДС в размер на 8 милиона лева. Въпреки "продажбата", машините си остават в складовете на "Родопа" все още опаковани и все така неизползвани. Впрочем при приватизацията на месопреработвателните предприятия от системата на "Родопа" братята Марио и Петър Николови стават собственици на шуменската "Родопа".   

"Става дума за сложна схема, в която са въвлечени 21 фирми. Установено е теглене на данъчни кредити, сключване на договори за цесии и апорти. Целта е изтеглянето на данъчните кредити. Впоследствие машините са бракувани за старо желязо и изнесени за Германия. Фирмата, която ги е закупила, е същата, която е замесена и в делото за източването на 7.5 милиона евро по САПАРД", заяви пред Mediapool прокурор Панайотов.

Измамата по САПАРД, за която сигнализира ОЛАФ преди две години, е за закупуване на машини на старо, фактурирани като нови, за които е платено с пари от европрограмата.

Прокурор Панайотов заяви, че се работи по версията как германската фирма е преправила документите и продала машините като нови обратно на същата мрежа от фирми в България.

При всяко фиктивно прехвърляне на собствеността фирмите са вземали по 8 милиона лева ДДС от държавата.

Проверките около "мрежата" от свързани фирми е установила как една от тях е платила 15 милиона лева за софтуер за гушене на патици от американска фирма. Той е препродаван няколко пъти и отново са възстановявани средства от ДДС. Дискът обаче се оказва празен, а фирмата несъществуваща.

"Имаме потвърждение на тази информация от българския офис на ФБР. Очакваме официален отговор и от САЩ", допълни Пламен Панайотов.

Въпреки дългогодишните "сделки" на групата от фирми данъчните назначават ревизия и запорират техните сметки едва през 2007 г.

Над 10 досъдебни производства за измами по САПАРД

По информация на Mediapool от Върховна касационна прокуратура срещу друга мрежа от фирми, в която се среща името на близкия до БСП бизнесмен Марио Николов, който е собственик на "Палмигруп" АД, се водят над 10 досъдебни производства за злоупотреби по САПАРД.

В тези случаи разследващите за засекли информация, че фирмите са посочили фалшиви оферти за закупуване на техника по програмата. Парите не са отпуснати, защото "проектите" са внесени за одобрение малко преди Европейската комисия да спре изцяло изплащането на средства по мярка 2 на САПАРД.

След изпълняването на съдебните поръчки прокуратурата възнамерява да повдигне обвинение срещу членовете и на тази "мрежа" за документни престъпления. Ако парите бяха преведени, щетата за бюджета на ЕС щеше да е за над 10 милиона евро.

В момента Николов с още девет души са подсъдими за източването на 7.5 млн. евро по САПАРД. Канейки журналисти ту на пастет, ту на пасти, той на няколко пъти заяви, че е невинен и е нарочен от властите, за да се демонстрират успехи пред ЕС.

В средата на февруари шефът на отдел "Селско стопанство" в ОЛАФ Елизабет Шпербер заяви, че разследват 25 нови случая на злоупотреби по САПАРД в България. По думите ѝ част от тях са свързани с международна престъпна група, ръководена от Марио Николов. В нея влизат около 60 български и западни фирми, както и компании, регистрирани в офшорни зони. Тя даде да се разбере, че ОЛАФ смята Николов за крупен измамник на европейско ниво.

Европейската служба за борба с измамите е на мнение, че действията на Марио Николов са тясно свързани с тези на бившия му съдружник и президентски спонсор Людмил Стойков. Българското обвинение не успя да намери достатъчно доказателства срещу Стойков за източването на 7.5 млн. евро по САПАРД и той остана разследван само за пране на пари.

Междувременно в сряда Марио Николов се закани да съди за клевета вестник "Монитор", издаван от холдинга "Нова българска медийна група" на Ирена Кръстева. Вестникът публикува информацията за източването на ДДС през препродажбата поточните линии, без да се позове на официални източници. Самият Николов преди месец обяви своето намерение да основе награда за независима българска журналистика.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?