Марио Варгас Льоса става "Доктор хонорис кауза" на СУ

Носителят на Нобеловата награда на литература за 2010 година Марио Варгас Льоса ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщиха от университета.

По този повод испаноезичният творец ще пристигне в България на посещение, осъществено под патронажа на посолството на Испания в България и със съдействието на Института "Сервантес" и издателствата "Колибри" и "Хермес".

 

Предложението за удостояването на световноизвестния писател с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии.

 

Тържествената церемония ще се състои на 17 май 2013 г. в 17.30 часа в Аулата на Софийския университет. Ден преди церемонията Катедрата по испанистика и португалистика на Софийския университет организира международен симпозиум на тема: "Марио Варгас Льоса. Картографии на любовта и властта", в който ще вземат участие български и чуждестранни учени.

 

На 18 май 2013 г. от 11.00 часа в 65-та аудитория на Софийския университет читателите на Марио Варгас Льоса ще имат възможност да разговарят с него и с испанския писател Хуан Хосе Армас Марсело, който е директор на Катедрата "Марио Варгас Льоса" към Фондацията "Виртуална библиотека Мигел де Сервантес".

 

Марио Варгас Льоса е автор на 17 романа, преведени на различни езици. Първото му произведение "Градът и кучетата", публикувано през 1963 год., привлича вниманието на читатели и критици и веднага му носи успех.

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?