Цветан Василев продължава с разкритията:

Марионетки на Пеевски разпределят всички строителни проекти

Банкерът не харесвал как се списват вестниците на Ирена Кръстева

Цветан Василев

Няколко марионетки на Делян Пеевски говорят от името на държавата и разпределят вече всички строителни проекти, заяви банкерът Цветан Василев в интервю за бТВ, което беше излъчено изцяло в четвъртък сутринта, след като откъси от него се появиха още в сряда.

По думите на Василев една от тези ”марионетки” е собственикът на ”Водострой" Иван Мирински.

Според банкера източени огромни средства от ”Булгартабак” поемат по нечии лични сметки извън България.

”Защо прокуратурата не се поинтересува кой е реалният собственик на тези прословути 80% от ”Булгартабак", запита Василев.

Той коментира, че твърдението на ген. Атанас Атанасов, че не може да раздели с Пеевски  ”няколко милиарда от "Газпром”, които се отдалечават от корпорацията ДПС", е ”бомба”.

”Южен поток" и начинът, по който беше проведен търгът за основен изпълнител, беше скандален и непрозрачен. Аз лично считам, че това е полезен проект за България и Европа, но в основната си част търгът трябва да бъде повторен. По начина, по който беше организирана конструкцията на ”Южен поток" в България, аз никога не бих искал банката да има нещо общо с този проект”, коментира Цветан Василев.

Той посочи още, че не е реагирал по отношение на тези проблеми при протестите след назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, защото все още вярвал, че е направена грешка с номинацията и че след нейното отстраняване ще се тръгне по някакъв нормален път, но това не се е случило.

”Уви, разбрах го това още в началото на есента, когато до мен започнаха да достигат сигнали за злоупотреби, включително и с моето име”, допълни банкерът.

Искрите между него и депутата от ДПС започнали да прехвърчат още през есента на 2013 г.

Поводът, по думите на Василев, бил ”искане на подкупи за участие в търгове”.

”Василев иска да стане това или онова, Василев иска да бъде назначен този на онзи пост”, казвал Пеевски, разказа самият Цветан Василев.

На въпрос той ли е финансирал медийните сделки на Нова българска медийна група на Ирена Кръстева, зад която стои синът ѝ Делян Пеевски, шефът на КТБ отговори така: "Медийните покупки на тази група всъщност включват покупката на групата на Петьо Блъсков. Аз финансирах покупката, но идеята винаги е била съвсем различна. Групата на Блъсков имаше участие в ИПК "Родина", старата печатница заедно с терена. Тогава беше време на бум на продажбите на имоти, на проектите с имоти. Моята цел винаги е била тази - да финансирам покупката на вестниците, които да си останат за фамилията на господин Пеевски, а аз да участвам в развитието на потенциален проект на терена на печатницата. Те искаха от мен тази услуга. Аз поставих условие, че срещу това нещо, аз ще искам участие в ... терена на ИПК Родина”.

Василев твърди, че никога не му е харесвало, че вестниците на Пеевски се ползват за политическа саморазправа. Говорил по този въпрос с Ирена Кръстева, но ”комуникацията е малко трудна”.

Василев коментира още, че има принципни различния с издателя на изданията от групата "Икономедиа" Иво Прокопиев.

”Аз съм за силен национален капитал. Господин Прокопиев изповядва тезата, че в България трябва да има силен чужд капитал. Аз не вървя срещу това, но това не трябва да става на всяка цена и за сметка на националния капитал. Устойчивото развитие на страната зависи от силните български компании. Чета вестниците на Прокопиев, там където те са обективни, защото в определени случаи те изпадаха в крайности. Спомняте ли си ситуацията около така наречения неизвестен купувач на ПФ ”Доверие"? Погледнете колко публикации има във вестника на г-н Прокопиев, уличаващи мен в задкулисие и игра в полза на руснаците. Дори не ми се извиниха за това”, каза Цветан Василев.

Той разкри също, че при напускането на TВ7 Николай Бареков е получил "един бонус”, за да се развали договорът му. "Не знам каква част от тези средства е използвал в кампанията си. Нямам представа колко скъпа е кампанията на господин Бареков”, твърди Цветан Василев.

Агенция ПИК, която е предпочитаната публична трибуна на Делян Пеевски, оприличи продължаващите разкрития на Цветан Василев на турски сериал: "Цветан Василев като Къванч Татлъту в сериала "Сълзите на банкера"".

Споделяне

Още по темата

Още от България