"Мариот" обеща да плати новите паспорти на пострадалите от хакерски атаки клиенти

"Мариот" обеща да плати новите паспорти на пострадалите от хакерски атаки клиенти

Клиентите на голямата хотелиерската компания "Мариот Интернешънъл" (Marriott International) ще получат безплатен софтуер за следене на кражбата на самоличност, за да могат да проверят техните сметки, след като преди дни стана ясно, че огромна хакерска атака е изложила на риск личните данни на повече от 500 милиона души. Веригата дори обяви,че е готова да възстанови разходите на клиентите си, на които се е наложило да сменят паспортите си.

"Относно кражбата на паспортни данни и на потенциалните измами ние създаваме процес, при който да работим с нашите гости, които вярват, че са потърпевши от хакерската атака", заяви говорител на хотелиерската компания пред агенция "МаркетУоч" (MarketWatch). "Ако установим, че е имало измама, компанията ще възстанови на гостите разходите, свързани с получаването на нови паспорти", допълни той.

В петък от "Мариот" обявиха, че е имало "инцидент", свързан със сигурността на базата данни за резервации , управлявана от нейното дружество "Старууд" (Starwood), съдържащата около 500 милиона клиенти. На голяма част от засегнати от хакерския набег лица - близо 327 милиона души, може би са били откраднати паспортните данни. Самият хакерски пробив е започнал през 2014 г., но бил установен едва през септември 2018 г.

Мнозина гости на хотелската верига се разгневиха. Сенаторът Чък Шумър, демократ от Ню Йорк, както и други законодатели, дори призоваха компанията да плати по 110 долара за подмяна на техните паспорти.

Това предполага, че хакерският набег над базата данни на хотелската верига може да излезе "доста солено" на веригата, коментира изданието.

Според експерти по сигурността в най-лошия сценарий откраднатите паспортни данни биха могли да доведат до по-голяма криза в сигурността, при която злонамерени лица да създават фалшиви паспорти за влизане в страната. Хакерите също така биха могли да откриват финансови сметки, използвайки данните, взети от паспортите, посочи главният изпълнителен директор на платформата за сигурност OpenVPN Франсис Динга.

Инцидентът с "Мариот" подчертава необходимостта от по-сигурни лични идентификации, отколкото паспортните данни и номерата на социалните осигуровки, според Дейвид Гинсбърг, вицепрезидент по маркетинга в компанията за киберсигурност Cavirin.

Администрацията на президента Доналд Тръмп възнамерява да замени номерата за социална осигуреност, въведен през 1936 година, с по-сигурен личен идентификатор.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?