Марит Бьорген взе трети медал в Сочи

Марит Бьорген стана най-успешната жена на Зимни Олимпийски игри, след като спечели титлата в ски бягането на 30 километра свободен стил в Сочи. 33-годишната норвежка преодоля дистанцията за 1:11:05.2 час и спечели трето злато в Сочи след титлите в отборния спринт класически стил и скиатлона на 15 км. Така тя донесе първо олимпийско злато за Норвегия в тази дисциплина.

Бьорген има общо 6 златни олимпийски медала - 3 от Ванкувър 2010 и 3 от Сочи 2014. Норвежката състезателка има 12 световни титли и е трикратна носителка на Световната купа. Със спечелената титла Марит Бьорген стана най-успешната жена в историята на Зимни игри. Тя има 6 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал и е на 3-то място във вечната ранглиста след сънародниците си Оле Ейнар Бьорндален и Бьорн Дели.

Сред жените се изравни с по 10 медала с други две състезателки в ски бягането Раиса Сметанина (СССР) и Стефания Белмандо (Италия), но единствено тя има 6 златни медала. Толкова златни отличия имат и Любов Егорова (Русия, ски бягане) и Лидия Скобликова (СССр, бързо пързаляне с кънки), но пък техните медали са общо 9 и 6.

В призовата тройка са още две представителки на Норвегия. Втора завърши Терезе Йохауг, а трета - Кристин Стейра.

Споделяне

Още от Спорт

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?