Мариу Сентену: Има опасност еврозоната да се разцепи

Мариу Сентену

Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену предупреди европейските министри на финансите за опасността от фрагментиране на еврозоната в резултат на пандемията от коронавирус. Предупреждението е отправено в писмо, изпратено вчера до финансовите министри от 19-те страни членки на еврозоната, останалите страни от ЕС и е цитирано от Франс прес.

"Неизбежно всички ще излезем от кризата с много по-високо ниво на задлъжняване", изтъква Сентену, който е и министър на финансите на Португалия. Според него обаче този ефект и неговите дълготрайни последици не бива да се превръщат в източник на разпокъсване във валутния съюз.

На видеоконферентна среща на върха на 26 март държавните и правителствени ръководители от ЕС дадоха срок от 15 дни на финансовите министри да намерят общ икономически отговор на кризата. Министрите ще заседават чрез видеовръзка на 7 април.

Сентену настоява този съвместен отговор да бъде определен преди католическия Великден (на 12 април, б. р.).

По думите му има консенсус по основните елементи от политическия отговор на този етап от кризата с коронавируса: подобряване на здравните системи, предоставяне на ликвидни средства, от които се нуждаят компаниите, и поемане на доходите на съкратените работници.

"Трябва да проучим начините за прилагане на съществуващите инструменти, но и трябва да останем отворени за обмисляне на други решения, когато първите се окажат неподходящи", допълва Сентену.

Страните от ЕС са особено разединени по едно от тези решения: създаване на общ дългов инструмент на 19-те членки на еврозоната, т. нар. коронаоблигации. Идеята се подкрепя от Италия, Испания и Франция и още шест страни от еврозоната, но се отхвърля от северните страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?