Мария Габриел е ползвала преференциално общинско жилище, докато е била евродепутат

Мария Габриел, снимка БГНЕС

Най-вероятният български еврокомисар Мария Габриел е ползвала под наем общинско жилище в луксозна сграда на преференциален наем, съобщи “Биволъ“, позовавайки се на информация на списание A-specto.

Договорът за отдаване под наем на апартамента на ул. “Никола Вапцаров“ 25 в столичния квартал “Лозенец“ е сключен през октомври 2010, когато Мария Габриел (тогава Неделчева) вече е евродепутат с 30 000 лева месечен доход, пише “Биволъ“.

През май 2013 г. тя е напуснала жилището, уточняват от ГЕРБ.

Става дума за апартамент от 128 кв.м, собственост на фирма “Заводпроект“, която е собственост на “Софийски имоти“.  Наемът, който евродепутатката е плащала, е 400 лева месечно. По това време наемите за такива апартаменти в “Лозенец“ са били над 1000 лева. Към 2010 година Столичната община вече се управляваше от ГЕРБ.

Мария Габриел коментира пред “Биволъ“, че апартаментът е бил “на шпакловка“ и договорът е предвиждал да бъдат извършени довършителни работи, а цената на наема е била определена от лицензиран оценител.

“Това е единственото, което съм поискала като помощ, нищо повече. Не съм искала да взема, да се привилегировам от някакво положение, или да взема апартамент, или каквото и да било. Напротив, просто имах нужда наистина от помещение, в което да си стокирам част от нещата”, казва Габриел пред списание А-specto.

“Биволъ“ напомня, че в имотните декларации на евродепутатите има графа, в която да се запишат такива помощи в натура и финансов интерес. Декларацията на Мария Габриел от 2012 г. е празна.

Споделяне

Още по темата

Още от България