Мария Габриел не иска да е евродепутат, довършва мандата на еврокомисар

Това отваря пътя на Лиляна Павлова за Европарламента

Мария Габриел не иска да е евродепутат, довършва мандата на еврокомисар

Водачът на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел не иска да е евродепутат, а предпочита да довърши сегашния си мандат на еврокомисар по цифровите технологии, за да имала България свой силен представител в Еврокомисията до формирането на новия ѝ състав. Това означава, че на мястото ѝ в Европейския парламент ще влезе седмата в листата на партията Лиляна Павлова, но в същото време Габриел може да бъде предложена отново за еврокомисар.

Това се разбра в понеделник от думите на Мария Габриел пред бТВ.

Тя каза, че решението си е нейно и го е съгласувала с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той приел идеята ѝ. Още миналата седмица Борисов намекна, че Габриел ще остане еврокомисар поне до края на настоящата комисия. Тогава на въпрос дали тя ще напусне Еврокомисията, за да стане евродепутат, премиерът отговори: "Дали пък вие знаете повече от мене, та знаете какво ще стане? Писна ми да слушам политолози какво знаят за това какво мисля аз".

"Не мога да си позволя да оставя България без еврокомисар, защото това е силен лост за влияние", каза сега Габриел, която ще бъде еврокомисар само още няколко месеца до избора на нова Европейска комисия. Тя допълни, че поема риска след това да не бъде избрана отново за поста на еврокомисар. 

Тя не можела "за миг да си помисли", че в следващите месеци България няма да има представител в Европейската комисия, защото в момента "едни говорят за намаляване на броя на еврокомисарите, други говорят за това, че следват важни решения за чакалнята за еврозоната, за механизма за сътрудничество, за Шенген". "Трети говорят как от нищо ресор дигитална икономика и общество съм го превърнала в един от най-мощните ресори в ЕК и неслучайно това е един от приоритетите на всички държави в ЕС”, добави Габриел. 

По-късно Павалова определи оставането на Габриел на поста еврокомисар като "прагматично решение в полза на България"

"Габриел трябваше да вземе това решение - избраните за евродепутати еврокомисари трябва да направят своя избор, защото не могат да заемат и двете позиции. Аз разбрах, че ставам евродепутат днес, когато беше взето това решение", каза по-късно Павлова пред БНТ. Тя намекна, че "Габриел може да бъде еврокомисар повече от няколко месеца, колкото остават на сегашната Европейска комисия".

На евроизборите само няколкостотин преференции не стигнаха Павлова да стане евродепутат. Тя не успя да измести Александър Йорданов, който като кандидат на коалиционния партньор СДС беше шести в листата на ГЕРБ.

По неофициална информация обаче за Павлова се готви "друг международен пост". Ако Павлова се откаже от мястото си в европарламента заради друга позиция, шестото място на ГЕРБ ще бъде заето от досегашния евродепутат Емил Радев.

Габриел е вторият водач на листа, който решава да не стане евродепутат. Първи това направи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, а след него миналата седмица от мястото си се отказа и вторият в листата на ДПС – медийният магнат Делян Пеевски.

За разлика от Карадайъ и Пеевски, Габриел ще трябва да заяви решението си да се откаже от мястото си на евродепутат в Брюксел. Причината е, че решението на ЦИК за това кои са българските евродепутати, е вече публикувано.

Това, че Пеевски и Карадайъ поискаха да не бъдат обявявани за евродепутати преди решението на ЦИК също предизвика критики. Твърденията са, че те не могат да се откажат в България и също е трябвало да го направят в Брюксел.

Според говорителя на ЦИК Александър Андреев няма законов текст, който да не им позволява да поискат да не бъдат обявявани за избрани за евродепутати. Други членове на комисията обаче виждат проблем в тези решения, които не са прецедент. От години избрани за депутати, евродепутати и общински съветници се отказват от местата си, като изпращат заявление до ЦИК, че не искат да бъдат обявявани за избрани и комисията е уважавала желанието им.  

Споделяне

Още по темата

Още от България