Мария Габриел от ГЕРБ е избрана за зам.-председател на ЕНП в европарламента

Мария Габриел

Избраната за евродепутат втори мандат Мария Габриел (ГЕРБ) стана зам.-председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента, съобщиха от ГЕРБ в сряда.

Габриел е получила подкрепата на 150 евродепутати от ЕНП.

Мария Габриел е завършила магистратура "Международни отношения и сравнителна политика" в Института по политически науки в Бордо, Франция.

По време на първия си мандат в Европарламента тя работи активно в Комисията по правата на жените и равенството между половете. Същевременно е и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, а в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи е докладчик по визовата политика на ЕС и специално с ОАЕ. Благодарение на работата на Габриел в тази посока отпаднаха изискванията за визи за български граждани, пътуващи до Обединените арабски емирства.

През 2011 г. Върховният представител на ЕС баронеса Катрин Аштън гласува лично доверие на Мария Габриел от ГЕРБ да ръководи наблюдателната мисия на Европейския съюз на изборите в Демократична република Конго. През 2012 г. Габриел беше избрана за заместник-председател на ЕНП Жени, а през 2013 г. бе удостоена с наградата "Евродепутат на годината” в категорията "Равенство на половете”.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?