Мария Габриел получи топ отличие на Италия за жени

Мария Габриел, сн. БГНЕС

Българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел стана носител на най-престижната награда на Италия за върхови постижения на жените "Мариса Белисарио“, съобщиха от Представителството на ЕК в България.

Статуетката ѝ беше връчена от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни на тържествена церемония в Рим, докато на стената вървяха кадри от професионалния път на българския еврокомисар в европейската политика.
 
Вече 30 години, в памет на Мариса Белисарио - топ мениджър на Италия, едноименната фондация отличава със "Златна ябълка“ заслугите и постиженията на жени в различни професии, управлението, науката, икономиката и социалните каузи както на национално, така и на европейско ниво.
 
Тазгодишното издание на наградата е под егидата на президента на Италия Серджо Матарела.
 
Високото отличие се присъжда в няколко категории, като Изборната комисия е взела решение с единодушно гласуване да удостои комисар Мария Габриел с наградата в юбилейното 30-о издание в категория "Награда на Европа“.
 
Приемайки наградата, Мария Габриел заяви, че за нея тя е символ на признание, но и отговорност „да продължавам да работя с неотслабваща енергия за цифров единен пазар, който не остава никого изключен“.
 
Наградата "Мариса Белисарио“ се дава от 1989 г. Сред отличените в международен план жени се отличават имената на Мери Робинсън - първата жена президент на Ирландия, Мадлин Олбрайт - първата жена държавен секретар на САЩ, Рания ал Ясин - кралицата на Йордания.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?