Мария Габриел с най-много номинации за евролистата на ГЕРБ

Йончева, Станишев и Златева сред номнинраните в БСП

Мария Габриел с най-много номинации за евролистата на ГЕРБ

Най-вероятно настоящият български еврокомисар Мария Габриел ще води листата на ГЕРБ за предстоящите през май евроизбори.

Габриел е получила най-много номинации от структурите на партията - над 10 хил. от общо 232 общини, каза пред журналисти зам.-председателят и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той не каза кой друг е получил подкрепа, за да стане кандидат за евродепитат.

За сметка на това Цветанов не спести похвалите по адрес на Габриел. „Аз съм убеден, че тя има изключително голям потенциал, защото е работила по много сериозни досиета както като евродепутат, така и като еврокомисар“, каза зам.-председателят на партията.

Последната дума за това как ще бъде наредена листата на партията е на Изпълнителната комисия. От думите на Цветанов обаче изглежда, че няма да има изненади при това кой ще води листата.

Има процедури, по които могат да бъдат обявявани съответните кандидати и когато бъде окончателно готова листата с решения на Изпълнителната комисия, тогава ще дадем истинската новина“, обясни Цветанов.

Номинациите на структурите на ГЕРБ започнаха в началото на февруари, но още преди това се заговори, че водач на евролистата ще бъде или Габриел, или доскорошният министър на българското европредседателство Лиляна Павлова. Засега не е ясно дали Павлова ще бъде част от евролистата на партията.

 

Структурите в София са номинирали предимно настоящите евродепутати, научи Mediapool. Очаква се Андрей Ковачев и Ева Майдел да бъдат предложени за втори мандат в Европейския парламент.

 

В момента Габриел е еврокомисар по цифрова икономика и общество. Тя пое поста през юни 2017 година, след като предишният български заместник-председател на комисията "Юнкер" Кристалина Георгиева подаде оставка през октомври 2016 г. Георгиева се завърна като главен изпълнителен директор от 2 януари 2017 г. в Световната банка. Малко след това пък оставка подаде и второто правителство на Бойко Борисов и така номинацията на нов еврокомисар бе отложена.

 

Така страната ни безпрецедентно остана без еврокомисар в продължение на няколко месеца. Габриел не пое ресора на Георгиева, която отговаряше за бюджета на ЕС.

 

В БСП още не казват кой е получил най-много номинации

 

Номинациите в БСП продължават до средата на март. На 17 март ще бъде взето окончателното решение кой да е водач на листата им за евровота.

 

Засега сред хората с най-много номинации очаквано са Елена Йончева, Деница Златева и Сергей Станишев. Нинова също е в списъка в Бургас, тя обаче още миналата година каза, че няма да е част от листата.

 

По информация на Mediapool Станишев няма да е водач, възможно е обаче да бъде втори в листата. Той получава подкрепата на редица структури на БСП. В партията обаче настроенията по негов адрес са в двете крайности. Част от членовете го искат за водач, а друга – не го искат в листата.

 

Не е тайна, че Станишев е в обтегнати отношения с лидера на БСП Корнелия Нинова, макар и двамата да избягват темата. Миналата година Нинова не присъства на конгреса на ПЕС, когато Станишев беше преизбран за лидер на партията. Напрежението между двамата расте откакто те се сблъскаха публично именно по въпроса за ратифицирането на Истанбулската конвенция от Българя. Оттогава се говори, че лидерът на европейските социалисти може и да не оглави листата за евродепутати на БСП.

 

Ако Станишев не бъде издигнат за нов мандат от социалистите, това би било голям конфуз не толкова за самия него, колкото за отношенията между БСП и европейските социалисти.

 

Около конгреса на партията през януари се заговори, че Елена Йончева ще води листата, а социалистите ще използват обвинението срещу нея за пране на пари като коз. От БСП твърдят, че обвинението е опит да ѝ бъде запушена устата и обмислят дали да не изградят кампанията си върху това.

 

Друго име, което в края на миналата година беше спрягано за водач, е на Деница Златева - бивш вицепремиер по европредседателството в служебното правителство на Огнян Герджиков. Тя е зам.-председател на БСП с ресор международна дейност. Изборът на Йончева за първото място в листата обаче е по-вероятен, научи Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от България