Мария Габриел ще работи за евтини телефонни разговори на ЕС със Западните Балкани

Българският комисар се обяви за достъп на властите до данните от социалните мрежи, но при ясни правила

Мария Габриел ще работи за евтини телефонни разговори на ЕС със Западните Балкани

Един от моите приоритети ще е започване на обсъждания в ЕС на въвеждането на евтини телефонни разговори и за Западните Балкани. Това съобщи в събота пред Дарик еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Тя обаче предупреди да не се чака резултат бързо, като припомни, че промяната в правилата при разговори в роуминга за страните от ЕС е започнала преди 10 години.

Мария Габриел уточни също, че по повод редица оплаквания, европейските институции ще започнат проверки за условията за ползване на интернет в роуминг. На въпрос откъде ще дойдат парите за безплатен интернет на публичните места в страните членки на ЕС, тя каза, че има еврофинансиране от 120 млн евро.

То е насочено към общините, като стремежът на Габриел е да се подготви възможно най-опростения формуляр. Еврокомисарят уточни, че първият поискал от парите, пръв ще ги получи и призова общините в България да са активни.

Мария Габриел подчерта, че властите трябва да имат достъп до данни в социалните мрежи, но при много ясни правила и конфиденциалност на процеса. Личните данни трябва да бъдат защитени и всеки гражданин трябва да знае, че има контрол над личното си устройство, заяви тя.

Споделяне

Още от България