Мария Габриел – старателна и незабележима в първата година от мандата

Кой е най-добрият в класа на Урсула фон дер Лайен и кой изпусна първата година, според "Политико"

Мария Габриел – старателна и незабележима в първата година от мандата

С незадоволителна оценка завършва първата година от новия мандат на българския еврокомисар Мария Габриел. Заради успешното отвоюване на повече пари за научни изследвания и незабележимите ѝ действия в ресор "Култура", базираното в Брюксел американско издание "Политико" ѝ поставя ниска оценка (grade C) в традиционния анализ, посветен на свършеното от еврокомисарите след встъпването им в длъжност на 1 декември 2019 г.

"Стараталена и незабележима, появяваща се често на събития в платформата Zoom и в групи по интереси в Туитър" - така екипът на "Политико" вижда образа на българския еврокомисар. Като най-добро постижение за нея през изминалата година е посочено гласуването от Европарламента на допълнителни 6 милиарда евро за програмите за научни изследвания и образование, за които Габриел отговаря.

В същото време Мария Габриел изтегли късата клечка да стане първият еврокомисар с положителен тест за коронавирус, което предизвика бързо затягане на правилата за провеждане на срещи, припомня изданието.

"Почти невидима и по темите, свързани с културната индустрия, въпреки успешното добавяне на този ресор към иновациите, образованието и младежта", пише още "Политико" за Габриел. 

Изданието посочва и какво предстои за нея през следващата година - да ръководи програмата "Хоризонт Европа". Това, според анализа, може да я остави на заден план, заедно с други бюрократични комисари.

Българският еврокомисар обаче не е единственият с такава оценка в бележника на "Политико".

До нея се нареждат още няколко колеги, сред които датчанката Маргрете Вестагер, заместник-председател на Европейската комисия и отговаряща за подготовката на Европа за цифровата ера.

Неуспехите ѝ съдържат две отменени от Европейския съд решения - първото задължава компанията Apple да възстанови на Ирландия 13 милиарда евро от неплатени данъци, а другото блокира сливането на телекомуникационни компании. Вестагер пренебрегва и съвет от собствения си екип да даде зелена светлина на енергийната сделка в Полша, по искане на полското правителство.

В турбулетната година за екипа на Фон дер Лайен един комисар се сбогува с поста си и очаквано получава най-ниска оценка. Това е ирландецът Фил Хоган, който "попадна" на изискана голф вечеря в родината си, в нарушение на строгите мерки срещу Covid-19.

Бившият комисар по земеделието, а вече и бивш по търговията, започва годината с успешни сделки с Япония и Южноамерканския търговски блок, но след участието му в голф вечерята и отказа му да се извини, той е засечен от полицията да шофира, докато говори по телефона.

Завършекът на политическата му кариера е катастрофален, след като в телевизионно интервю Хоган успя да настрои собственото си правителство срещу себе си, смята "Политико".

Изданието не прогнозира нищо добро за бъдещето на 60-годишния ирландец, който е "изгорил мостовете си с родината и с Брюксел".

Сред отличниците в класацията на "Политико" е председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен, десният комисар по бюджета Йоханес Хан, социалистът от Италия и комисар по икономиката Паоло Джентилони, както и Виргиниюс Синкявичюс, с ресор околна среда, океани и рибарство. Въпреки високата оценка А-, "Политико" отбелязва и "лошите им моменти" през годината.

Като най-голямото постижение на Фон дер Лайен изданието определя обединението на държавите-членки по предложенията за новата многогодишна финансова рамка и по плана за възстановяване на ЕС от пандемията.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?