Мария Габриел: В ЕС се работи денонощно по изследвания срещу Covid-19

Мария Габриел

Европейските лаборатории работят денонощно и се полагат огромни усилия в изследванията на болестта Covid-19. Това съобщи днес еврокомисарят по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел пред комисията на Европейския парламент по промишленост, изследвания и енергетика.

По нейните думи европейските граждани трябва да знаят за дейността на учените срещу разпространението на заразата. Гордея се, че европейските изследователи са толкова единни срещу това предизвикателство, добави Габриел.

Тя уточни, че ЕС е отпуснал 140 милиона евро за изследванията на новото заболяване и тези средства достигат до 100 екипа от учени. Еврокомисарят допълни, че в последните дни е съставена група, която да проучи дали има недостатъци по цялата верига от търсенето на лекарство, проверките за неговата годност, средствата за масово производство на одобрен за приложение препарат.

Еврокомисарят препоръча да се помисли за пренасочване на част от европейските фондове към усилията за пресичане на епидемията. Габриел допълни, че на предстоящата донорска конференция се очаква да бъдат осигурени още няколко милиарда евро за борбата с новата болест.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?