Мария Габриел: Защо България да не стане долина на водорода?

Мария Габриел: Защо България да не стане долина на водорода?

Инвестирането във водородни технологии е изключително важно, заяви еврокомисарят за иновациите, науката, образованието и младежта Мария Габриел по време провеждащия се в петък в София форум за зеления преход на България.

"Защо България да не бъде една от долините на водорода?", попита тя и припомни, че европейската програма "Хоризонт Европа", с общ бюджет от 95 млрд. евро, финансира проекти, свързани с водорода.

Това означава възможност за допълнително финансиране на проектите за производство и използване на водород, които са включени в одобрения вече от правителството план за възстановяване и устойчивост, който същия ден заминава за разглеждане в Брюксел.

Според Габриел големи са възможностите за финансиране от европейските фондове за биоикономиката. "Имаме смела заявка от компании, които са познати не само на европейско, но и на световно ниво”, обясни тя.

"Точно тук, когато говорим за зелените технологии искам да споделя, че Европа е изключително добре позиционирана, както и Централна и Източна Европа. 42% от всички стартиращи компании в света, работещи в сферата на енергетиката, са европейски. Имаме много силна заявка, че чрез подкрепа на тези компании ще има ползи на регионално и местно ниво", коментира еврокомисарят. Тя смята, че ключово за превръщането на предизвикателствата във възможност са науката, реформите и иновациите в образованието и трябва да бъде ускорен трансферът на резултатите от научните изследвания спрямо индустрията. Габриел отбеляза значението от двойното увеличаване бюджета на европрограмата "Еразъм +" до 28 млрд. евро, което "позволява да наблегнем с инвестиции не само във висшето образование, а и в професионалното образование".

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?