Мария Гроздева стана олимпийска шампионка

Мария Гроздева спечели първия златен медал за България на Олимпиадата в Атина. Тя спечели втория си медал на 28-ите Олимпийски игри в дисциплината стрелба на 25 метра с малокалибрен пистолет, с резултат от 688,2 точки.

Гроздева стигна до финала на олимпийския турнир по спортна стрелба трета, с актив от 585 точки. На финала тя постигна резултат от 103,2 точки, което е олимпийски рекорд. С общ сбор от 688,2 точки Мария Гроздева защити титлата си и става най-успешната спортистка на България в историята на Олимпиадите с 5 олимпийски медала.

Мария стана шампионка в Сидни 2000, а медалите ѝ са от Барселона'92, Атланта'96 и от дисциплината стрелба на 10 метра с пневматичен пистолет на сегашната Олимпиада, където извоюва бронз.

На второ място след българката се класира Хикова (Чехия) с 687,8, а трета е Ирада Ашумова (Азербайджан) с 687,3 точки.

"Беше трудно, но се опитах да се успокоя и да се концентрирам максимално", каза малко след награждаването си Мария, която плака от радост начело на почетната стълбичка, докато звучеше българския национален химн, а българската агитка развяваше националните знамена.

"Мамо, татко, обичам ви", изрече Гроздева пред телевизионните камери, докато те я съпровождаха при слизането ѝ от стълбичката за награждаването.

"Тайно храних надежда за първото място, но не вярвах много много, че ще стане. Макар че сънувах един сън преди два дена - тази радост я сънувах, и ето че се повтори, слава богу. Само да не се събудя...", коментира емоционално Гроздева пред българските медии в Атина, цитирана от БНР.

"Просто не знам какво да чувствам вече. Толкова съм щастлива, че нямам сили нито да говоря, нито да плача. Тази олимпиада е най-голямото постижение в целия ми състезателен живот", каза още Гроздева.

В сряда и българката Румяна Нейкова се класира за финала в дисциплината скиф за жени на турнира по гребане на олимпиадата. Нейкова, вицешампионка от игрите в Сидни преди четири години, завърши на второ място в своята полуфинална серия, което ѝ бе достатъчно, за да намери място сред шестте финалистки.

Иво Янакиев също се класира за финала в дисциплината скиф за мъже на турнира по гребане на олимпийските игри в Атина. Във втора полуфинална серия Янакиев остана на второ място след норвежеца Олаф Туфте. По регламент първите двама от трите полуфинала печелят право на участие във финала в събота.

Мария Гроздева ще получи две олимпийски премии за участието си в Атина 2004, съобщи спортният министър Васил Иванов - Лучано. Според определените от БОК суми, тя ще вземе 100 хил.лв. за титлата и 50 000 лв. за бронзовия медал, който спечели в неделя.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?