Мария Капон: Борисов за пореден път завъртя компаса към Русия

Мария Капон

Премиерът Бойко Борисов за пореден път завъртя компаса на българската независимост и демонстрира желанието си в страната ни да бъде сто процента енергийно подчинена на Русия. Персоналната му привързаност към проекта на Георги Първанов от "Големия шлем“, наречен "Южен поток“ показва тоталното му нежелание да се съобразява с европейското законодателство за сметка на корпоративните интереси на "Газпром“. Това коментира в петък председателят на Европейска народна партия Мария Капон, цитирана от БГНЕС, по повод изявленията на премиера, че ако първото му правителство не е паднало от власт през 2013 г., "Южен поток" вече щеше да се строи.

Според него проектът бил провален от "алчност" и той щял да го изпълни по-евтино, макар че причината Москва да се откаже от газопровода бяха основно възраженията на ЕС, че не е съобразен с европейските правила.

Дълго време пред нас бе размахвана заплахата за "Турски поток“ и днес, когато е ясно, че и той се провали, отново България и българският министър-председател се оказаха меката тъкан за проникване на руските имперски интереси, казва Мария Капон.

Що се отнася до VII -ми блок на АЕЦ "Козлодуй“, Борисов винаги е преговарял само тайно или пред "големите началници", а явно винаги е стоял зад АЕЦ "Белене“, "Атомстройекспорт“ и Владимир Путин. Може би точно по тази причина в своето изявление казва, че сме спестили 20 милиарда, тази сметка му е бакалска и отговаря на сумата за "Белене“.

Очевидно обаче е нежеланието му да има българска ядрена енергетика в Козлодуй с най-модерна технология. На база на тези негови думи, възниква въпросът кога за последен път министърът на енергетиката Теменужка Петкова се е срещала с представители на "Уестингхаус“ и знаят ли, че 5.3 милиарда долара са 20 милиарда лева? В тази драматична международна ситуация премиерът на европейска и натовска България дава ясна заявка или за посоката на националната ни политика, или за дълбочината на личните си страхове!

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?