Мария Капон: Големите партии са активни, когато става дума за власт, и пасивни - за референдума

Стъпката към електронно гласуване си струва, казва лидерът на Европейска народна партия

Мария Капон: Големите партии са активни, когато става дума за власт, и пасивни - за референдума

Г-жо Капон, вие участвахте и в кампанията за националния референдум, която като цяло беше доста приглушена. Защо?

Защото голяма част от инициаторите използваха една благородна кауза за предизборни цели, а не за постигането на тази национална задача. Когато ГЕРБ бе в опозиция, нещата изглеждаха по един начин, а сега по този - вяла. Къде са всички патриоти, които не слизаха от екран, събираха подписи и държаха речи? Къде е професор Близнашки? Защо президентът остана самотен? Очевидно е, че бе употребен и той, и каузата, за да възбудят недоволство и да консолидират хората срещу кабинета Орешарски. Оставиха усещането, че носят панацеята на Промяната, а се оказа за пореден път Подмяната. Хората виждат това и се надявам да не се обезсърчат, защото стъпката към електронното гласуване си струва. Апропо, не за първи път виждаме такова двояко поведение от ГЕРБ. При референдума за АЕЦ "Белене", чак в средата на кампанията Борисов зае позиция против този грабеж, а преди това не смееше да се обяви категорично срещу руски имперски интерес.

Как агитираше Единна народна партия за референдума?

Всичките ни кандидати агитираха в страната. Имаме около 700 кандидати за съветници и кметове, а на централно използвахме рационално полагащият ни се информационен пакет. Аз самата обиколих много селища в България и не само преките срещи, а и в изявления през местни медии се опитах да обясня предимствата на електронния вот. Разбира се, използвахме активно и социалните мрежи.

Ако референдумът пропадне?

Не искам да обсъждам хипотези, но това ще бъде лош знак за страната, за способността да мислим модерно. А за десницата ще е ясно, че някой маркира дейност и подвежда. Ще е ясно, че ценностите, които се отстояват пред публиката, нямат общо с действителността. Става дума за политическа лъжа или както казва г-н Лукарски "трик“. Лично аз с любопитство бих гледала реакцията на г-н Плевнелиев, защото винаги е интересно партии със стотици хиляди гласоподаватели да реагират, когато става дума за власт, а да са пасивни, когато става дума за референдума.

Споделяне

Още от Национален референдум 2015