Мария Капон: Жертването на министри не решава никакъв управленски проблем

Мярия Капон, Сн.: БГНЕС

Жертването на вицепремиера Симеон Дянков не решава никакъв управленски проблем. Хвърлянето на все по-големи съчки в огъня грее единствено левицата, когато това не е съпроводено със заявка за реформи и ясни мерки за излизане от кризата. Така председателят на Единна народна партия (ЕНП) Мария Капон коментира в понеделник оставката на финансовия министър Симеон Дянков.

"Устойчивата бедност, която беше повод за самохвалство, изби в протести по улиците, но за съжаление отстраняването на министри е по-скоро признак на управленска паника и немощ, отколкото на решителност за справяне със ситуацията”, допълни Мария Капон. По думите ѝ по време на целия мандат демонстрирахме измамна стабилност, която беше забелязана дори от Европейската комисия. Бизнесът, който генерираше стотици хиляди работни места, беше смачкан от забавени плащания, корупция и административни процедури. Падането под летвата на фискалния резерв, за което предупреждавахме отдавна, е факт. Натрупването на външен дълг и ежемесечното генериране на вътрешен дълг увиснаха с непосилна тежест на шията на държавата. Последствията от тази политика тепърва ще излизат на бял свят, твърдят от икономическия екип на ЕНП.

Борбата с монополите и олигархичните кръгове беше ангажимент на цялото правителство, начело с министъра на финансите, но подкрепен от министъра на вътрешните работи и с общата политическа воля на премиера. Нищо такова не се случи, с изключение на един кратък епизод, в който сякаш погрешка беше направен опит за разбиване на монопола на "Лукойл” и отнемане на лиценза на компанията, заради господстващо положение в областта на течните горива. Малко по-късно този министър беше отстранен и с това се изчерпват всички официални и неофициални опити на кабинета за борба с монополите.

Единна народна партия призовава правителството за открити и решителни действия в рамките на остатъка от мандата срещу окупацията на пазарни ниши от отделни политико-икономически субекти, а ако не намира воля и мъжество за такива, да подаде оставка пред Народното събрание.

Според ЕНП "властта на олигархията и монополите изведе хората на улиците, а не сметките за ток".

"Управляващите са част от тази олигархия, родена от бандитския преход", посочва ЕНП. "Ние подкрепяме протеста и участваме в него като редови граждани, защото не смятаме, че е почтено да се възползваме от гнева на хората“, каза Мария Капон. "В същото време смятаме за политически страх и малокръвие управляващите да се скрият от протестиращите в неделя, а да ходят смело в телевизионни студия. Липсата на справедлива пазарна икономика и правосъдие изкривява демокрацията и гражданите си я искат обратно“, допълни Мария Капон.

Единна народна партия напомня искането си енергийният министър да даде смислен отговор на въпроса, защо ДЕКВР не е предложил нормативната база за либерализиране на енергийния пазар и чии интереси защитава ДКЕВ и респективно държавата. На пресконференция тази седмица ЕНП поиска още оставките на председателите на Комисията за защита на конкуренцията и на Комисията за защита на потребителите, които работят неефективно и в услуга на монополите със своите действия и бездействия. Шефът на КЗК беше преназначен за нов мандат от настоящето правителство, въпреки че на този пост беше поставен още през 2003 г. от приватизаторите на ЕРП-та от правителството на НДВС.

Лошо практикуваната пазарна икономика даде шанс на група политически сили да се възползват от хората по болшевишки начин. Държавен или частен, монополът си остава монопол и като такъв, той има всички възможности да диктува условията на пазара, за сметка на потребителите, подчертават от Единна народна партия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?