Мария Капон: Жертването на министри не решава никакъв управленски проблем

Мярия Капон, Сн.: БГНЕС

Жертването на вицепремиера Симеон Дянков не решава никакъв управленски проблем. Хвърлянето на все по-големи съчки в огъня грее единствено левицата, когато това не е съпроводено със заявка за реформи и ясни мерки за излизане от кризата. Така председателят на Единна народна партия (ЕНП) Мария Капон коментира в понеделник оставката на финансовия министър Симеон Дянков.

"Устойчивата бедност, която беше повод за самохвалство, изби в протести по улиците, но за съжаление отстраняването на министри е по-скоро признак на управленска паника и немощ, отколкото на решителност за справяне със ситуацията”, допълни Мария Капон. По думите ѝ по време на целия мандат демонстрирахме измамна стабилност, която беше забелязана дори от Европейската комисия. Бизнесът, който генерираше стотици хиляди работни места, беше смачкан от забавени плащания, корупция и административни процедури. Падането под летвата на фискалния резерв, за което предупреждавахме отдавна, е факт. Натрупването на външен дълг и ежемесечното генериране на вътрешен дълг увиснаха с непосилна тежест на шията на държавата. Последствията от тази политика тепърва ще излизат на бял свят, твърдят от икономическия екип на ЕНП.

Борбата с монополите и олигархичните кръгове беше ангажимент на цялото правителство, начело с министъра на финансите, но подкрепен от министъра на вътрешните работи и с общата политическа воля на премиера. Нищо такова не се случи, с изключение на един кратък епизод, в който сякаш погрешка беше направен опит за разбиване на монопола на "Лукойл” и отнемане на лиценза на компанията, заради господстващо положение в областта на течните горива. Малко по-късно този министър беше отстранен и с това се изчерпват всички официални и неофициални опити на кабинета за борба с монополите.

Единна народна партия призовава правителството за открити и решителни действия в рамките на остатъка от мандата срещу окупацията на пазарни ниши от отделни политико-икономически субекти, а ако не намира воля и мъжество за такива, да подаде оставка пред Народното събрание.

Според ЕНП "властта на олигархията и монополите изведе хората на улиците, а не сметките за ток".

"Управляващите са част от тази олигархия, родена от бандитския преход", посочва ЕНП. "Ние подкрепяме протеста и участваме в него като редови граждани, защото не смятаме, че е почтено да се възползваме от гнева на хората“, каза Мария Капон. "В същото време смятаме за политически страх и малокръвие управляващите да се скрият от протестиращите в неделя, а да ходят смело в телевизионни студия. Липсата на справедлива пазарна икономика и правосъдие изкривява демокрацията и гражданите си я искат обратно“, допълни Мария Капон.

Единна народна партия напомня искането си енергийният министър да даде смислен отговор на въпроса, защо ДЕКВР не е предложил нормативната база за либерализиране на енергийния пазар и чии интереси защитава ДКЕВ и респективно държавата. На пресконференция тази седмица ЕНП поиска още оставките на председателите на Комисията за защита на конкуренцията и на Комисията за защита на потребителите, които работят неефективно и в услуга на монополите със своите действия и бездействия. Шефът на КЗК беше преназначен за нов мандат от настоящето правителство, въпреки че на този пост беше поставен още през 2003 г. от приватизаторите на ЕРП-та от правителството на НДВС.

Лошо практикуваната пазарна икономика даде шанс на група политически сили да се възползват от хората по болшевишки начин. Държавен или частен, монополът си остава монопол и като такъв, той има всички възможности да диктува условията на пазара, за сметка на потребителите, подчертават от Единна народна партия.

Споделяне

Още по темата

Още от България