Мария Пиргова: Правителството е стабилно, ДПС е мъдро и подкрепя БСП

Мария Пиргова. Сн. БГНЕС

Мисля, че правителството си остава също толкова стабилно, колкото е било и преди евроизборите, защото евроизборите не са национални избори, те не решават националната легитимност на правителството. Това коментира близкият до БСП политологът Мария Пиргова в четвъртък пред БНР по повод обявения по-рано от ДПС курс към предсрочни избори до края на годината.

 

Независимо, че БСП бяха втрещени от новината, тъй като решението на ДПС не е съгласувано с тях, Пиргова определи действията на ДПС като подкрепа за коалиционния партньор.


"Аз смятам, това решение на ДПС за изключително мъдро и действително подкрепящо коалиционния си партньор, защото България не е сама на света, но ако погледнем сложната обстановката в света, ако приемем това, че другата седмица ще пристигнат много антируски настроени американски конгресмени, след това ще пристигне и външният министър на Русия, просто това много трудно се управлява в такъв двустранен натиск, който от години тече в България и България трудно се държи на краката в такава ситуация", обясни тя.


"ДПС казват "Избори сега веднага не може да има", те казват: "Ще мислим кога да направим избори, правителството е добро, Орешарски е много добър премиер“. Сега на вота за финансовата политика ще се обсъдят нападките на ГЕРБ и ще се видят с цифри и ще се видят, че правителството на Пламен Орешарски изобщо не задлъжнява, за разлика от това на ГЕРБ. Така че ДПС не напада правителството, а се опитва да осигури време, да осигури време на България. Това време му трябва, например, да гласува един голям пакет от социални закони, закони за реформата в здравеопазването, вероятно има много недовършена законодателна работа по идеите на това правителство", продължи оптимистично Пиргова.

"Предполагам, че следващото правителство, което ще дойде след това, ще продължи неговата политика и ще бъде стабилно. В момента и двете политически сили - и ДПС, и БСП се борят за политическа стабилност на България, независимо че са в много сложна ситуация и отвън, и отвътре", заключи тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?