Мария Спирова: Обратът на Острова по темата Covid придобива истерични нотки

Мария Спирова: Обратът на Острова по темата Covid придобива истерични нотки

Обратът в Обединеното кралство по въпроса за коронавируса вече придобива истерични нотки, на фона на предишното поведение на властите, коментира журналистът Мария Спирова, която от години живее във Великобритания, в понеделник пред БНР.

"В ситуация на криза един обикновен британец би могъл да си каже следното – "правителството два месеца ми казваше, че няма страшно и, че няма нужда да променям ежедневието си" (а правителството действително казваше това - как вирусът трябва да се разпространява безпрепятствено, за да се постигне "стаден" имунитет), след което се направи рязък завой, който с времето става все по-рязък и с все по-истерични нотки. В рамките на този месец и половина, в който се случи всичко това, се създава усещането, че хората, които трябва да взимат решения за общественото здраве и за обществения ред, нямат представа какво вършат."

Когато тази връзка на доверие се разпадне, вече не можем да упражняваме контрол към това какво я замества, изтъкна Мария Спирова.

"Защото хората продължават да имат огромна необходимост от обяснение, особено при такива масивни стресове и масивни катастрофи, които се преживяват. И тъй като класическите авторитети вече нямат силата да им обяснят, да речем: "Не сте прави за 5G мрежата, защото тя се базира на вълни, които нямат нищо общо с разпространението на биологична зараза" - вече имаме проблем. И в този проблем хората се управляват от съвършено различни инстинкти и логика на взимане на решения."

Защо Лондон на фона на градове като Рим или Париж изглежда така, сякаш мерките за овладяване на короновируса се неглижират?

Британската полиция е известна с по-мекия си подход в сравнение с континенталната. Друг фактор са битовите условия, при които живеят много хора в британската столица, поясни Мария Спирова:

"Лондон е място, където огромни количества хора живеят в много тежки битови условия. Да заключиш хора, които живеят в малки, зле осветени стаи по 12 човека в къща, независимо дали са наематели мигранти или просто бедни семейства в наистина тежки битови условия, това в един момент се оказва просто неизпълнимо условие. Ако сте семейство, което живее в много малък апартамент и вътре има 6-7 човека и този апартамент няма дори градина, в която да излезете, или тераса, и като цяло е ужасно зле поддържан – става дума за много такива хора, в един момент вие наистина ще трябва да балансирате приоритетите на това какво ви казва полицията или правителството и това какво правят децата ви или колко сте скаран с членове на семействата си. Има приблизително 25% увеличаване на обажданията, свързани с домашно насилие във Великобритания в момента."

Приемането на британския премиер Борис Джонсън в болница е тревожен обрат, смята Мария Спирова."От "Даунинг стрийт" направиха всичко по силите си да съобщят новината по възможно най-типично английския хладнокръвен начин", отбеляза тя и допълни, че Джонсън официално не е прехвърлил задълженията си.

Високата температура на британския премиер, поддържана вече 10 дни, според британски лекари е тревожен сигнал, че болестта прогресира към белите дробове. Все още няма официално огласена информация за резултатите от изследванията му, очаква се такава следобед, посочи Спирова.

По повод телевизионното обръщение на кралица Елизабет II в неделя вечерта във връзка с пандемията, Мария Спирова коментира:

"Има хора, които са остро и болезнено наясно, че се намираме в криза и хора, които не знаят това и не са го осъзнали, ако се съди по това, че в местен парк се събраха 3 000 души заради слънчевото време. Тоест има крайно несиметрично гледище спрямо това точно колко сме в криза, в зависимост от това кого питаш. И явно обръщението на кралицата беше с цел да покаже, че действително се намираме в момент, в който е необходимо национално обединение и национално подчинение на мерките за социална дистанция. От друга страна, специално правителството на Борис Джонсън е особено привързано към алюзии "Втората световна война". От самото начало Борис Джонсън преживява своето издигане като вид ново национално възраждане, като това, което е било преживяно по времето на Чърчил. /.../ Тоест, според мен културно тези алюзии за голямата криза, която е дефинирала британската нация на 20 век, в момента са полезни от мобилизационна гледна точка".


Лондон, 5 април 2020

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус