Мария Стефанова оглави СЕМ

Мария Стефанова е новият председател на Съвета на електронни медии (СЕМ). Тя бе избрана с обикновено мнозинство от 5 гласа на заседанието на регулаторния орган в четвъртък.

Съставът на съвета още не е попълнен изцяло, защото още не е избран негов член от квотата на парламента на мястото на починалия неотдавна Райчо Райков. Липсата на един член на органа обаче не пречи той да избере свой председател

“Чувствам се достатъчно свободна, за да изпълнявам задълженията си”, каза след избора Стефанова. Благодарение и на своите колеги тя се надява да работи добре.

Лицензирането и предстоящите конкурси за генерални директори на БНТ и БНР са сред приоритетите в плана, който новият председател ще предложи на колегите си от СЕМ.

Номинацията на Стефанова беше издигната от членовете на съвета Стефан Димитров, Милен Вълков и Бойчо Кулински. Другите кандидати - Райна Николова – е била предложена за председател на СЕМ от Маргарита Пешева, Людмил Стайков - от Лилия Райчева, а Стефан Димитров - от Людмил Стайков.

Стефан Димитров и Людмил Стайков са си направили самоотвод, а при последното гласуване Райна Николова е събрала 2 гласа.

Лилия Райчева припомни, че на трима от членовете на СЕМ (тя, Мария Стефанова и Стефан Димитров) през ноември им предстои ротация, затова е настоявала те да се въздържат от участие в ръководството на СЕМ.

Споделяне

Още от България