Мария Стоянова, СЕМ: Скандално е бившите членове на ДС да контролират и регулират български медии

Мария Стоянова, СЕМ: Скандално е бившите членове на ДС  да контролират и регулират български медии

”Благодарение на конституционните съдии бившите членове на Държавна сигурност (ДС) ще имат законова възможност да заемат ръководни постове в българските медии и да контролират и регулират български медии, което, само по себе си, е скандално”, заяви  Мария Стоянова, член на Съветът за електронни медии (СЕМ).

Преди ден Конституционният съд премахна лустрационните текстове от Закона за радиото и телевизията, които забраняваха на служители и сътрудници на Държавна сигурност да участват в управлението на БНТ и БНР и да са членове на Съвета за електронни медии (СЕМ).

”Българският конституционен съд оставя в своята история една много специална техника на конституционното право, а това е техниката, която успя да изкара цели две скандални решения. Едното беше за делото ”Пеевски”, а другото е това, което късно вчера беше произнесено от конституционните съдии - за отваряне на медийния сектор в България за бивши агенти на Държавна сигурност, за отваряне на ръководните постове в българските медии за бившите агенти на Държавна сигурност”, посочи Стоянова в интервю за агенция ”Фокус”.

” Хора, които са били част от пропагандната машина на Българската комунистическа партия, хора, които са били част от пропагандната машина на един режим, който беше обрекъл страната ни на изолация, който ни помагаше да живеем така, че да не знаем какво се случва около нас. Един режим, който ни беше затворил в страната ни, за да не излизаме. Благодарение на всичко това, страната ни и до ден-днешен има толкова много проблеми и все още не може да се отърси от миналото си”, добави още Стоянова.

 Тя посочи, че не е изненадана от решението на Конституционния съд . Само като види човек състава на съда, му става ясно какво ще бъде решението, добави Стоянова.

”Ако медийната общност не си дава сметка какво се случва след решението на Конституционния съд (КС), това означава, че сетивата ни са притъпени. Превърнахме темата за Държавна сигурност в една дълго дъвкана дъвка, която вече е останала без вкус. Усещам известна умора по темата за Държавна сигурност. Не виждам кой знае каква реакция от страна на медийната общност, за което съжалявам”, каза още Стоянова.

Нормите, ограничаващи кадрите на ДС, бяха приети през далечната 1998 година със Закона за радио и телевизия, но никой не беше ги атакувал до началото на тази година, когато това направиха 57 депутати от БСП и ДПС. Обяснението е просто - при провеждането на конкурси и избори на членове не се бяха явявали кандидати с принадлежност към ДС. Възражения срещу текстовете обаче е имало през всичките години с аргумента, че в България лустрация не е провеждана и за никои държавни постове няма изискване за непринадлежност към ДС.

Решението на КС е прокарано от минималния необходим брой членове на КС - седем. Против решението се обявяват трима съдии – докладчикът по делото Благовест Пунев, Анастас Анастасов и Кети Маркова. Двама съдии не вземат участие в заседанието – Румен Ненков и Стефка Стоева. Така почти изцяло се повтаря гласуването в институцията по казуса "Пеевски".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?