Мария Захарова – експертът на Путин по фашизъм

Мария Захарова – експертът на Путин по фашизъм

Мария Захарова говори от името на руското външно министерство и го прави с резки изрази. Който критикува страната ѝ бързо се превръща във "фашист". Захарова е олицетворение на новата степен на твърдост на кремълската пропаганда, пише германското издание "Шпигел".

"Никой няма право да манипулира паметта на войниците от Червената армия, възползвайки се от това, че болшинството от тях вече не могат да фраснат никого по муцуната заради тези приказки", заяви веднъж Захарова. Официалният представител на руското външно министерство веднъж препоръча на ръководителите на Украйна да "изчезнат в космоса", а евробюрокрацията обвини във "връщане във времената на светата инквизиция".

Миналия четвъртък Мария Захарова отново беше въоръжена до зъби. "Такива статии са съвременен фашизъм. Това, което са написали, е страшно". Така официалният представител на руското дипломатическо ведомство коментира статията на "Гардиън", в която се казва, че белорусите "са провалили" откриването на Параолимпийските игри и са отправили предизвикателство към Международния параолимпийски комитет, като в знак на протест срещу изключването от игрите на руските параолимпийци излязоха с руското знаме.

Какво е общото на статията в "Гардиън" с фашизма? Това понятие буквално изживява ренесанс в Русия. Политиката на САЩ е "фашистка", "фашисти" са дошли на власт в Украйна - изобщо духът на фашизма се простира над цяла Европа, ден след ден пишат руските издания. Това започна в началото на 90-те години на миналия век от Балтийските страни, още преди Украйна, а сега се прехвърли и върху Европейския съюз.

Никой не трябва така лекомислено да борави с думата "фашизъм", отбелязва "Шпигел".

В Русия с това понятие вече почти сто години се злоупотребява. Тук го употребяват като синоним на "отвратителен", "мерзък", "оскърбителен". Фашизмът е олицетворение на нещо адско, това е безчовечност, жестокост и агресия в едно. И за политиката на нацистите, насочена към изтребването на цели народи това определение е подходящо. Но в Москва още в минали времена лепят подобен етикет на тези, които не са фашисти в истинския смисъл на думата – например, наричат така политическите си противници, които следва да се поставят отвъд рамките на човешките закони.

Днес дори на политиката на Барак Обама окачват етикет "демократически фашизъм". В самата Русия националистите настояват за закриване на центъра, кръстен на Елцин в Екатеринбург, създаден след смъртта на президента, с мотива, че пропагандира "либерален фашизъм". Очевидно имат предвид либералните реформи, които Елцин се опита да направи, в резултат на което мнозина в Русия се оказаха под чертата на бедността.

И всичко това се случва в страна, която никога истински не се е занимавала с преосмисляне на историята си, анализира германското издание. Например в Брянск и във Волгоград и досега не са публикувани списъците с иманата на жертвите на сталинските репресии.

Подобно използване на думата "фашизъм", обезценяващо самата ѝ същност, е опасно явление. Така на руснаците се внушава изопачена картина на случващото се в целия останал свят. Всичко, което не отговаря на руската интерпретация, мигновено получава етикет "фашистко".

Изкривяването на реалността е благодатна почва за националистически настроения. Представителят на руското МВнР Захарова отлично спомага на това с безотговорните си заявления, поставяйки кръст на най-важната задача на ведомството си – осигуряване на взаимно разбиране между страните, заключва "Шпигел".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят