Марк Нопфлър отмени турнето си в Русия по политически причини

Марк Нопфлър отмени турнето си в Русия по политически причини

Основателят на групата Dire Straits - британският музикант Марк Нопфлър, обяви на сайта си, че отменя концертите си в Русия в знак на протест срещу натиска на Кремъл срещу правозащитните организации. Турнето трябваше да започне след 2 месеца.

"Имайки предвид натиска на руските власти над правозащитни организации, включително Amnesty International и Human Rights Watch, реших да отменя планираните за юни концерти в Москва и Санкт-Петербург. Винаги съм обичал да свиря и пея в Русия и много съм привързан към страната и хората ѝ. Надявам се, че сегашната обстановка скоро ще се промени", се казва в текста, цитиран от ”Дневник”.

През март започнаха масови прокурорски проверки на неправителствени организации. В списъка на главната прокуратура за проверки попаднаха Human Rights Watch и Amnesty International, обществото "Мемориал", асоциацията "Агора" и Московската Хелзинкска група.

Според организациите това натиск и опит за сплашване - нещо, което президентът Владимир Путин отхвърля и обяснява, че проверките са "рутинни". Нопфлър е сред известните западни представители на шоу бизнеса, които критикуваха миналата година присъдата срещу три момичета от групата Пуси Райът.

Споделяне

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?