"Маркет линкс": Борисов бие ГЕРБ по рейтинг, a БСП - Нинова

"Маркет линкс": Борисов бие ГЕРБ по рейтинг, a БСП - Нинова

Премиерът Бойко Борисов има устойчиво по-висока подкрепа от тази за собствената му партия – ГЕРБ. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова пък през последните месеци има по-ниско доверие от оглавяваната от нея БСП.

Това показват резултатите от съвместното национално представително проучване на бТВ и “Маркет линкс”, проведено сред 1001 пълнолетни българи в периода 11-19 юни по метода на пряко лично интервю.

При Нинова разделянето на личния от партийния рейтинг започва с излизането на БСП от парламента, като ножицата се разтваря от вътрешните противоречия и оттеглянето на оставката, обясни Добромир Живков от "Маркет линкс".

В същото време, ако ГЕРБ понасяше тежък удар с "Апартаментгейт" през април и май и дори проучванията показваха преднина за БСП, то скандалът с имотите на властта на практика не нанася щети на личния рейтинг на Бойко Борисов. Според "Маркет линкс" така премиерът е "успял буквално да обърне политическия тренд в страната".

"Колкото повече Бойко Борисов е публичен, толкова повече българите се успокояват, че има кой да управлява – и да управлява със здрава ръка", коментира Живков.

След евровота електораланата подкрепа за основните партии се запазва на сходни нива, посочват от агенцията.

Според проучването при избори днес ГЕРБ би взела 30,6% от гласовете, БСП – 28,9 на сто, ДПС – 8%, "Обединени патриоти" – 6 на сто. "Демократична България" все още има шанс за представителство в Народното събрание с 5,3%, а "Воля" е на ръба с 3,3%.

"Евроизборите не доведоха до успокояване на социалното напрежение, което се трупа от около година", подчерта обаче Добромир Живков.

Добави, че огромна част от българите смятат, че страната не се развива в правилната посока – песимистите са два пъти повече от оптимиститите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?