"Маркет линкс": БСП повежда на ГЕРБ месец преди евровота

Пет партии имат шанс да излъчат евродепутат

"Маркет линкс": БСП повежда на ГЕРБ месец преди евровота

Месец преди евроизборите резултатът се обръща. БСП повеждат на ГЕРБ, но все още не може да се каже, кой ще спечели вота. Динамиката е голяма, но разликите са малки.Това заяви социологът Добромир Живков от агенция "Маркет Линкс" пред бТВ.

Проучване на агенцията показва, че ако изборите са сега за БСП ще гласуват 31.3% от запитаните, а за ГЕРБ – 30.9%. На трето място е ДПС с 6.1%. ВМРО остава четвърта политическа сила с 5 на сто. Пети са "Демократична България".

Изследването на "Маркет линкс" е проведено сред 1049 пълнолетни лица в периода 12 - 22 април.

Пет партии имат реален шанс да излъчат евродепутат. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и "Демократична България", каза Живков.

Според него "Апартаментгейт" се отразява тежко на електората на ГЕРБ. "Над 90% в промяната в отношението към ГЕРБ е в отрицателна посока", каза Живков.

Към момента не може да се каже кой ще спечели изборите. Може да бъде както ГЕРБ, така и БСП, каза социологът.

"Доверието към политическата класа е изключително ниско. Към момента "Апартаментгейт" се отразява на гласуването на над 60 % от гражданите", посочи Живков.

Според него в оставащият месец до изборите много неща могат да се променят.

"БСП ще продължават да се фокусират върху "Апартаментгейт", ГЕРБ трябва да се фокусират върху позитивната кампания. Голяма част от разочарованите от ГЕРБ ще отидат в графата "негласуващи". Дистанцията между ГЕРБ и БСП е изключително малка, и БСП в момента са водещи", коментира социологът от "Маркет линкс".

Споделяне

Още от България