"Маркет линкс": ГЕРБ губи подкрепа, а БСП печели електорат

Пет партии влизат в парламента, ако изборите са днес

ГЕРБ и БСП са с почти изравнена електорална подкрепа. Пет партии биха влезли в парламента, ако изборите се проведат днес - БСП, ГЕРБ, "Има такъв народ", "Демократична България" и ДПС. Това показва проучване на социологическата агенция "Маркет Линкс" направено по поръчка на бТВ. Изследването е проведено сред 1058 лица над 18 г., в периода 18 - 26 септември 2020 г. по метода на пряко-личното интервю и онлайн анкетата.

През последните месеци с плавни темпове управляващата партия ГЕРБ губи подкрепа, докато социалистите печелят електорат, коментира социологът Добромир Живков от "Маркет Линкс".

"Откакто започнаха протестите и се наситихме със всички скандали в публичното пространство - ГЕРБ започна да губи и се сви до своето партийно ядро. БСП успява да има прираст, но той не е съществен, не е органичен заради нещата, които предлагат на политическия пазар. По-скоро това е реакция срещу ГЕРБ", заяви Живков.

По думите му електоратът на левицата се консолидира преди избори, а вътрешнопартийните борби слабо влияят на обществената подкрепа за партията.

Коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението - "Обединени патриоти" получават по-малко от 4 на сто подкрепа, показва още проучването.

"В обществото се наблюдава спад на удовлетвореността от управлението на страната. Това е фактор от отчуждението на политическата система и институциите заради усещането са корупция, влошена съдебна система и че гражданите нямата възможност да влияят", коментира Живков.

В контекста на политическата криза у нас, социологическото изследване показва, че нагласата към европейските институции се възприемат като инструмент за разрешаване на вътрешнополитическите проблеми.

71% от запитаните искат Европейската комисия да се ангажира с актуалните събития в страната. Същевременно над половината отговарят, че ЕК няма основание да блокира финансова помощ за България.

"Все още по-разпространено е мнението, че премиерът и ГЕРБ се ползват с доверие в европейските институции. Има сериозни очаквания европейските институции да се ангажират по-задълбочено с проблемите у нас, което в някаква степен се случи чрез Механизма за върховенството на закона", каза Добромир Живков.

Той уточни, че според проучването, геополитическата ориентация на България към ЕС и НАТО не е застрашена.

Споделяне

Още от България