"Маркет линкс": Хипотетичната партия на шоумена Слави Трифонов няма да влезе в НС

"Маркет линкс": Хипотетичната партия на шоумена Слави Трифонов няма да влезе в НС

Преднината на ГЕРБ спрямо БСП се е стопила до 3 процента, а ако предсрочните избори се провеждат днес по пропорционална система с 4-процентова бариера, хипотетичната партия на шоумена Слави Трифонов няма да влезе в Народното събрание. Това показват данни от национално представително проучване на "Маркет линкс”, проведено между 27 декември и 5 януари и поръчано от бТВ.


При избори днес ГЕРБ ще получи 24% подкрепа, а БСП – 21.20%. Трета политическа сила ще са Обединените патриоти (НФСБ, ВМРО и "Атака") с 8 на сто от гласовете. Около и над 4-процентовата бариера са "Воля" на Веселин Марешки (4.10%) и ДПС с 4%. Подкрепата за партия ДОСТ е под под 1%, но при избори може да получи подкрепа от чужбина.

Хипотетичната партия на Трифонов би взела 3.30%. Само на десета от процента по-надолу остава настоящата конфигурация на Реформаторския блок. АБВ е с 1.20%.


ДСБ и учредената преди два дни партия на Христо Иванов "Да, България”, които имат сходна антикорупционна реторика, са със съответно 1.30% и 1.20%. Проучването е направено преди широко отразеното учредяване на новата политическа сила, което и до момента е съпроводено с голяма активност на неговите лица. Новият проект на Христо Иванов тепърва ще се бори за разпознаваемост, а избирателите най-вероятно все още не си дават пълна сметка за раздялата вдясно, коментира агенцията.

От данните на "Маркет линкс" се вижда, че е възможно да се повтори сценарият от 2013 г., когато общият вот на десните партии извън ГЕРБ беше достатъчен за влизане в парламента, но в крайна сметка политическите сили се явиха отделно и нито една от тях не мина 4-процентовата бариера.

Споделяне

Още по темата

Още от България