"Маркет линкс": Манолова води срещу Фандъкова в рамките на статистическата грешка

ГЕРБ ще имат най-голяма група в Столичния общински съвет, но не и мнозинство

"Маркет линкс": Манолова води срещу Фандъкова в рамките на статистическата грешка

Стопяване на разликата между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова в надпреварата за кмет на София показва най-новото проучване на социологическата агенция "Маркет линкс". То е направено по поръчка на бТВ и беше оповестено в сряда вечерта. Нагласите на избирателите са проверени сред 500 души в столицата над 18 г. в периода 23-28 септември по метода на пряко лично интервю.

Ако изборите бяха днес издигнатата от инициативен комитет Мая Манолова би получила 27.4 на сто от гласовете, докато настоящият кмет Йорданка Фандъкова събира 25.8 на сто.

Разликата от 1.6% е в рамките на статистическата грешка, а дистанцията между двете се скъсява в сравнение с август, когато беше 5%.

Електоратът на ГЕРБ е много по-мобилизиран от този, който застава зад Манолова, коментира Христина Тодорова от "Маркет линкс".

Проучването показва още, че кандидатът на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов би взел 10.9% от гласовете на избирателите в София. Подкрепата за него се запазва в рамките на подкрепата за политическата сила, която го издига, е коментарът на агенцията.

Четвърти е Борис Бонев от "Спаси София" с 4.4 на сто, следван от Ангел Джамбазки от ВМРО с 2.2 на сто.

Бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева към момента би привлякла 0.6 на сто от вота на избирателите.

ГЕРБ няма да има управляващо мнозинство в СОС

Проучването на "Маркет линкс" показва още, че при разпределението на местата в Столичния общински съвет предимство ще има управляващата партия ГЕРБ, но вече няма да има мнозинство, за разлика от предишните три мандата.

Ако местните избори бяха днес, за общинската листа на ГЕРБ ще гласуват 25.7% от запитаните, за БСП – 14.8%, за "Демократична България" 10.5% и за ВМРО – 3.7%.

Над една трета от анкетираните столичани (34.2%) все още не са решили за коя партия ще гласуват за общински съветници.

Възможно е разликата между БСП и "Демократична България" да се стопи и дори коалицията да изпревари листата на социалистите, коментираха от "Маркет линкс".

Избирателната активност се очертава да бъде относително висока. 57 на сто от жителите на София ще упражнят правото си на глас по време на предстоящите местни избори на 27 октомври.

Центърът за анализи и маркетинг дава предимство на Фандъкова

В сряда беше оповестено и проучване на Центъра за анализи и маркетинг.

Според него Йорданка Фандъкова води на Мая Манолова с 43.2% на 39.2%. Решителната битка между двете ще бъде на балотажа, посочват от Центърът за анализи и маркетинг.

Техните данни дават на арх. Борислав Игнатов 5.1 на сто от гласовете на избирателите, Ангел Джамбазки получава 4%, Волен Сидеров – 1.2%, Десислава Иванчева – 0.7%.

Изследването на Центъра за анализи и маркетинг е направено сред 1007 пълнолетни граждани на Столичната община между 20 и 30 септември.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?