"Маркет линкс": Недоволството на гражданите е като по времето на Орешарски

"Маркет линкс": Недоволството на гражданите е като по времето на Орешарски

Общо 3/4 от българите не са доволни от състоянието на държавата в момента, показват данните от проучване на „Маркет Линкс”, представено в понеделник. Социологът Добромир Живков обясни пред бТВ, че такива резултати е имало през 2013 г. по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

“Прогнозите са, че българските граждани в момента са в ситуация да очакват предсрочни избори, защото недоволството и неудовлетвореността от това как се развива държавата вече е много високо“, каза Живков. През май месец тази година недоволството е било 55%, а през ноември се покачва до 74%.

Графика: БТВ

Близо 80% са на мнение, че има основание за протести.

“Голяма част (от хората) подкрепят протестите, макар и да не участват активно в тях”, каза социологът. Според данните на “Маркет линкс“ цените на горивата, които се изтъкват като основна причина за протестите, не се оказват този главен мотив, който кара хората да излязат на улицата.

“Цените на горивата могат да отключат протестна вълна. Въпросът е, че хората като цяло са неудовлетворени от жизнения си стандарт. Според данни на Евростат всеки трети българин е на границата на социалното изключване”, припомни Добромир Живков.

През последните два месеца се наблюдава тенденцията на загуба на електорална подкрепа сред двете основни политически сили – ГЕРБ и БСП.  

“От БСП към момента не успяват да извлекат осезаеми дивиденти от кризата, в която се намира българското общество. Дори виждаме, че през този месец има известна мобилизация на електората на ГЕРБ. Миналия месец имаме почти изравнени резултати  по отношение на база гласуващи, докато сега виждаме, че ГЕРБ отново би била първа политическа сила при евентуален вот”, коментира Живков.

Доверието към правителството е спаднало от 34% на 20%, а това към президента от 60% на 51%. Първа политическа сила продължава да е ГЕРБ, следват БСП, ДПС, “Демократична България“ и “Обединени патриоти“. Данните сочат, че „Воля” едва ли ще попадне в следващ парламент.

Графика: бТВ

“Обединени патриоти” имат осезаем спад в електоралната подкрепа, което подсказва, че в някаква степен можем да очакваме различен парламент, ако изборите са сега“, каза Живков.

Споделяне

Още от България